Muzeul Etnografic Aleph a ajuns și la Seminarul din Dorohoi

Educaţie

Muzeul Etnografic Aleph a ajuns și la Seminarul din Dorohoi

Luni,  20 martie 2017, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi a avut loc a treia expoziție a Muzeului Etnografic Aleph, după cele de la seminariile teologice din Iași și Botoșani. Expoziția găzduieşte unelte, obiecte de port popular şi de interior tradiţional și este un prilej de întâlnire şi comuniune între suflete, o gură de aer proaspăt pentru această societate măcinată de secularizare.

Seminariștii dorohoieni au reușit să-i cunoască pe colegii lor de la seminariile din Botoșani și Iași, ca mai apoi să asiste la un program artistic dedicat acestei zile, program ce a debutat cu prestația Corului vocal instrumental „Dorulețul” de la Seminarul botoșănean. În continuarea programului, seminariștii dorohoieni au interpretat cântece ușoare și populare, precum și o piesă de teatru pusă în scenă de „ALEPHix”.

„Dacă veșnicia s-a născut la sat, după cum spunea Lucian Blaga, eu aș spune că satul românesc vine din veșnicie, o veșnicie a purității, a curăției sufletești și a frumosului, care din păcate, în contemporaneitate este puțin călcată în picioare și chiar pervertită în cele mai adânci culte sufletești”, a precizat cu această ocazie părintele profesor Constantin Muha, directorul Seminarului dorohoian.

Muzeul Etnografic Aleph este o inițiativă a Rețelei de cluburi Aleph din cadrul Seminarului Teologic din Iași, avându-l coordonator pe elevul Gabriel Gherasă: „Am început să adunăm diverse obiecte din diferite zone ale țării și am zis că ar fi păcat să stea într-o cămăruță sau o ladă de zestre, așa că am decis să o aducem și vouă, seminariștilor din Dorohoi, scopul principal al muzeului fiind ca în următoarele luni să viziteze toate seminariile teologice din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.”

Spre sfârșit, seminariștii au vizitat Centrul Tematic „Ion Creangă” al liceului gazdă, coordonat de doamna profesor Cristina Ignat, unde au regăsit, de asemenea, obiecte de port popular şi de interior tradiţional. Iniţiatorul Muzeului Etnografic Aleph, Gabriel Gherasă, un iubitor al culturii și tradițiilor românești, ne-a povestit și arătat, în măsura în care s-a putut, cum se țese la un război de țesut.

Expoziţia va fi deschisă în Sala de Festivități a Seminarului dorohoian până pe 24 martie, când va fi strămutată în ţinutul Neamţului, pentru a fi lumină altor inimi şi cugete ce caută frumosul şi tradiţionalul. (Ilie-Cristian Tofan, preşedintele al Reţelei de Cluburi Aleph de la Seminarul din Dorohoi)

Citește despre: