„Nădăjduim să avem o legătură mai strânsă cu oamenii, într-o biserică mai încăpătoare“

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

„Nădăjduim să avem o legătură mai strânsă cu oamenii, într-o biserică mai încăpătoare“

Biserica „Sfânta Cruce“ - Obcini din Suceava a fost sfinţită duminică, 16 octombrie, de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Lucrările de construcţie ale acestui sfânt lăcaş, care a primit ca al doilea hram sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, au fost realizate în ultimii 20 de ani.

Credincioşii din Obcini Suceava şi cei din alte parohii sucevene au participat, în urmă cu două zile, la târnosirea Bisericii cu hramurile „Sfânta Cruce“ şi „Acoperământul Maicii Domnului“. Slujba de sfinţire a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfinţitul Pimen, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi au făcut parte pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi părinţii protopopi ai celor cinci protopopiate din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. „Duminica viitoare vom acorda distincţii de vrednicie primarului municipiului Suceava, Ioan Lungu, care a ajutat foarte mult la construirea bisericii şi la împodobirea ei, membrilor consiliului parohial şi diferitelor persoane care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaş. Momentul sfinţirii reprezintă o mare bucurie pentru parohia noastră. Această realizare înseamnă strădania credincioşilor. În învăţătura Bisericii noastre Crucea este jertfă, dar şi bucurie. În această zi a sfinţirii ne-am înălţat sufleteşte. De acum vom încerca să lucrăm mai mult la zidirea sufletelor enoriaşilor noştri. Nădăjduim să avem o legătură mai strânsă cu oamenii, într-o biserică mai încăpătoare. Lucrarea de sfinţire a fost o bucurie pe care au împărtăşit-o toţi credincioşii. IPS Pimen a fost mereu alături de noi, cu multă răbdare şi multă îngăduinţă, iar prin povăţuirea Înalt Preasfinţiei Sale am primit putere pentru a trece peste greutăţile care au apărut“, a relatat pr. paroh Vasile Baltag, care este şi consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Locul pentru biserica parohiei Obcini a fost sfinţit în anul 1990 de IPS Pimen, pe atunci episcop-vicar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Demersurile au fost făcute atunci de pr. Gheorghe Gavrilei de la parohia „Sfântul Ilie“ - Vechi din Suceava. Între 1993-1994 a fost ridicat un paraclis în timpul păstoririi părintelui Dorel Şchiopu. Lucrările de  construcţie au început în anul 1992, dar din cauza mai multor probleme legate de definitivarea actelor de proprietate, intabularea terenului şi finalizarea proiectului, acestea au stagnat, urmând a fi reluate abia în 1999, sub îndrumarea părintelui paroh Vasile Baltag. „Proiectul iniţial nu mai corespundea cu cerinţele şi noile construcţii din cartier, prin urmare s-a refăcut întregul proiect sub îndrumarea arhitectului Doru Olaş, obţinându-se totodată o nouă autorizaţie de construcţie. Biserica  are o lungime de 37 metri, cu o înălţime de 32 metri şi o lăţime de 13 metri la abside, fiind prevăzută cu două turnuri la intrare şi un subsol de aproximativ 400 metri pătraţi utili. Spaţiul edificiului este împărţit după planul consacrat al spaţiului ortodox, cu pronaos, naos şi altar, având prevăzute pe lateralele pronaosului şi naosului, până la abside, balcoane susţinute pe arcade legate între stâlpi. Construcţia a fost acoperită la sfârşitul anului 2007 şi începutul lui 2008 cu tablă de cupru adusă din Germania şi lucrată cu meseriaşi din zonă. În aceeaşi perioadă au fost aşezate pe cele trei turnuri şi pe acoperiş cele opt cruci aduse din Kiev, după ce, mai înainte, au fost sfinţite de IPS Pimen, cu prilejul hramului din 2008. În anii care au urmat au fost efectuate lucrările de înfrumuseţare la interior şi exterior. Enoriaşii parohiei au fost permanent alături, cu munca şi rugăciunea, spre slava Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci“, a mărturisit pr. paroh Vasile Baltag.