Nicolae Dabija, unul dintre marii patrioți de dincolo de Prut, a plecat la Domnul
Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei s-a mutat la Ceruri astăzi, 12 martie 2021. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Zi de doliu pentru Republica Moldova și pentru România. Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei a plecat la Domnul astăzi, 12 martie 2021.
Născut la 15 iulie 1948, în Codreni, raionul Cimișlia, Moldova, Nicolae Dabija a lăsat moștenire peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. Pentru opera sa, a primit multiple premii și distincții naționale și internaționale.
De naționalitate română și de religie ortodoxă, a fost nepot al arhimandritului Serafim Dabija, un îndrăgit duhovnic român deportat în Gulag, în 1947. Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, Nicolae Dabija a avut un rol important în renașterea Moldovei de la începutul anilor ’90, susținând cauza reunirii fraților români aflați pe cele două maluri ale Prutului.
***
În anul 1966 a fost înmatriculat la facultatea de Ziaristică a Universității de Stat din Moldova. În anul III a fost exmatriculat „pentru activitate proromânească și antisovietică”, fiind restabilit peste un an, în 1970, la Facultatea de Filologie. În 1972 a absolvit universitatea. A fost membru al PCUS.
În calitate de redactor șef al săptămânalului „Literatura și Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor ’80.
A fost lector la catedra de literatură română a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, lector superior la catedra Ştiinţele comunicării a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.
A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990-1994 şi 1998-2001, susţinând drepturile românilor din Basarabia. A ocupat funcţiile de preşedinte al Societăţii „Limba noastră cea română”, preşedinte al „Asociaţiei Oamenilor de ştiinţă, cultură şi artă din Republica Moldova”, vicepreşedinte al „Ligii culturale a românilor de pretutindeni”, preşedinte al „Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova”, conform necrologului publicat de guvernul de la Chişinău. De asemenea, din anul 2016, a fost preşedinte al Mişcării „Sfatul Ţării-2”, asociaţie nonguvernamentală care şi-a propus întregirea naţiunii române.
Membru de onoare al Academiei Române, cu o creație literară recunoscută prin numeroase distincții de cel mai înalt nivel, Nicolae Dabija va rămâne în memoria românilor de-o parte și de alta a Prutului drept unul dintre marii patrioți români, un militant al reîntregirii neamului nostru.
Ne rugăm ca Hristos, Mântuitorul lumii, să-l odihnească în ceata sfinţilor, unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţa cea fără de sfârşit.
Veşnica lui pomenire!