Noi criterii de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi
În conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, începând cu sesiunea iulie 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi introduce, în cadrul examenului de admitere la studiile de licenţă, pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, proba scrisă la disciplina Învăţătura de credinţă ortodoxă.
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi organizează, în perioada 15-23 iulie 2013, concurs de admitere pentru cele patru specializări de licenţă, anume Teologie Ortodoxă Pastorală (4 ani de studiu), Teologie Ortodoxă Didactică (3 ani de studiu), Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială (3 ani de studiu) şi Artă sacră (3 ani de studiu), toate la forma de învăţământ la zi.
Comparativ cu anii precedenţi, pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, s-au introdus criterii noi de admitere, după cum ne-a declarat pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu, directorul Departamentului Teologic din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi: "Respectând hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, începând cu sesiunea iulie 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi introduce, în cadrul examenului de admitere la studiile de licenţă, pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, proba scrisă la disciplina Învăţătura de credinţă ortodoxă. Astfel, media generală de admitere la această specializare se va calcula după următoarea formulă: 50% - examen scris la Învăţătura de credinţă ortodoxă şi 50% - media generală de la bacalaureat. La specializările Teologie Ortodoxă Didactică, Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială şi Artă Sacră, admiterea va consta în concurs de dosare, modul de calcul al mediei fiind 70% - media generală de la bacalaureat şi 30% - nota la proba scrisă a disciplinei limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat".
"Acest examen este o parte de început a dorinţei Bisericii de a avea în rândurile ei preoţi de foarte bună calitate"
Despre noile criterii de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi am vorbit şi cu arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a precizat importanţa acestor modificări: "Modalitatea aceasta de primire a studenţilor la secţia Teologie Pastorală, prin intermediul unui examen scris, reprezintă concretizarea unor decizii ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, date la recomandarea Colegiului decanilor din Patriarhia Română şi care merge în direcţia, pe de o parte, a eficientizării actului didactic în facultăţile de teologie ortodoxă, iar pe de altă parte, face o mai bună selecţie a candidaţilor, în primul rând din punct de vedere vocaţional. Ne dorim ca pe viitor, pe lângă partea aceasta de cercetare a unor cunoştinţe, să existe şi câteva forme de cercetare a resorturilor lăuntrice care îi fac pe tineri să se apropie de Facultatea de Teologie Ortodoxă, pentru ca în acest mod să fim siguri că educăm candidaţi la hirotonie pentru un viitor al Bisericii adecvat şi profund ancorat în valorile Evangheliei. De aceea, cred că acest examen de admitere este o parte de început a dorinţei Bisericii de a avea în rândurile ei preoţi de foarte bună calitate". Părintele consilier a avut şi un sfat pentru cei care doresc să se înscrie la Facultatea de Teologie: "Tinerilor care doresc să intre la facultatea noastră le recomand în primul rând o zi de liniştire şi de rugăciune, eventual într-o mănăstire, pentru a descoperi resorturile lăuntrice care-i îndeamnă spre acest pas şi care ţin de chemarea lui Dumnezeu şi de răspunsurile lor la această chemare. Acesta este primul examen. Dacă viaţa pe care o ai şi conştiinţa te îndeamnă să devii preot şi slujitor al Bisericii, de-abia atunci poţi să te pregăteşti pentru examenul de admitere, de care va depinde lucrarea ta în Biserică, lucrare care trebuie să fie una conştientă şi asumată".
Mai multe detalii privind admiterea la Facultatea de Teologie din Iaşi pot fi aflate de pe site-ul Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi (www.uaic.ro) şi de pe site-ul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi (www.teologie.uaic.ro).
Tematica pentru proba scrisă
Proba scrisă la disciplina Învăţătura de credinţă ortodoxă pentru admiterea la specializarea Teologie Pastorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi se va desfăşura în baza următoarei tematici:
1. Revelaţia divină: naturală şi supranaturală.
2. Cunoaşterea lui Dumnezeu.
3. Căile de transmitere a revelaţiei dumnezeieşti: Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie.
4. Crearea omului.
5. Păcatul strămoşesc şi urmările lui.
6. Providenţa divină.
7. Persoana divino-umană a lui Iisus Hristos.
8. Învăţătura ortodoxă despre Biserică.
9. Cinstirea sfinţilor şi a sfintelor icoane.
10. Sfintele Taine - generalităţi.
Bibliografie: pr. prof. dr. George Remete, Dogmatica Ortodoxă, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 1996 şi urm.