Noi raporturi între creștinii din Rusia și Germania

Ortodoxia în lume

Noi raporturi între creștinii din Rusia și Germania

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii își dorește să existe un dialog sistematic cu creștinii din Germania.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii își dorește să existe un dialog sistematic cu creștinii din Germania. Patriarhul Kirill le-a mulțumit totodata autorităților germane pentru sprijinul acordat Bisericii Ruse în țară.

"Cred că creștinii din Rusia, Ucraina și din alte țări ale fostei Uniuni Sovietice ar trebui să întrețină un dialog sistematic cu creștinii din Germania. Aș fi fericit dacă acest dialog s-ar concentra asupra îngrijorării față de conservarea valorilor creștine în cultura persoanei moderne", a spus Patriarhul Kirill la întâlnirea sa cu președintele german Christian Wulff, miercuri, 13 octombrie 2010, la Moscova.

Acesta este convins că nivelul actual al înțelegerilor reciproce între ruși și germani nu ar exista dacă nu s-ar concentra pe "solidaritatea fundamentală" pe tema tradiției creștine și culturale.

Întâistătătorul a reamintit că Biserica Rusă a condus dialogul cu Biserica Evanghelică din Germania încă de la începutul anilor 1950 și, mai târziu, a început dialogul cu Biserica Catolică a țării, această interacțiune jucând "un rol important în procesul reconcilierii naționale după război".

El a spus că, potrivit diferitelor statistici, între 3,5 și 5 milioane de persoane vorbitoare de limba rusă trăiesc în Germania, existând două eparhii ale Bisericii Ruse, aproximativ 200 de parohii, 2 mânăstiri, școli duminicale, mai multe biserici având în grijă grupuri sprijinite social, enoriașii ajutându-le să se adapteze, să se familiarizeze cu legile germane, să învețe germana, oferindu-le asistență juridică.

Astăzi, o mânăstire a Patriarhatului Moscovei este în curs de înființare în suburbiile Berlinului. Aceasta va însemna totodată un centru de dialog spiritual între două națiuni. Potrivit Primatului, inițiativa este "salutată atât de către politicienii germani cât și de oamenii obișnuiți, care chiar au început să achiziționeze case și terenuri în apropierea mânăstirii".