Noile clopotele ale Mănăstirii Hadâmbu, sfințite de către Preasfințitul Părinte Antonie

Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, alături de un sobor de preoți, a sfințit în data de 23 august 2021 cele 13 clopote care vor fi montate în noua clopotniță a așezării monahale.

Ierarhul a fost întâmpinat de către soborul sujitorilor cu Sfânta Evanghelie şi de către autorităţile locale cu pâine, sare şi flori. Clopotele au fost aduse de la fabrica din Germania săptămâna trecută şi vor fi montate marţi, 24 august 2021. La slujba de sfinţire au participat ctitorii clopotelor şi ai clopotniţei, dar şi numeroşi pelerini. Părintele Ioan Mihoc, director emerit al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, cel ce a intermediat această măreaţă şi importantă lucrare întreprinsă de către firma germană, a vorbit cu acest prilej despre efortul depus de către Mănăstirea Hadâmbu pentru cumpărarea noilor clopote: „Părintele stareţ Nicodim Gheorghiţă a dorit ca prin intermediul acestor clopote să aducă în Dealul Mare glasul fumos al acestora pentru a răsuna peste dealuri. Este o cinste deosebită pentru că a rânduit Maica Domnului să fiu prezent la acest moment al sfinţirii. Cunosc tot zbuciumul acestei obşti monahale ca să ridice acestă clopotniţă şi să achiziţioneze aceste clopote spre cinstirea Maicii Domnului şi a tuturor sfinţilor. Să ajute Maica Domnului ca aceste clopote să fie aşezate la locul lor, pentru a ne bucura cu toţii de glasul lor frumos. Aceste clopote vor suna sute de ani, astfel că numele tuturor ctitorilor vor fi scrise în ceruri”. La rândul său, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că l-a delegat pe Părintele Episcop Antonie la acest moment emoţionant, iar apoi şi-a îndreptat gândul de recunoştinţă faţă de ctitorii clopotniţei şi ai clopotelor: „Ne-am dorit foarte mult să ridicăm această clopotniţă prin care pelerinii să intre în această aşezare monahală. Această mănăstire merita să aibă aceste clopote, care vor rămâne peste ani din timpul acestei obşti monahale. Bucuria mare pe care o trăim în aceste clipe este aceea că Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan l-a delegat pe Părintele Episcop Antonie pentru acest moment de sărbătoare”.

PS Părinte Antonie: „Îl felicităm pe părintele stareţ pentru acestă reuşită!”

Episcopul de Bălţi i-a felicitat pe toţi ctitorii clopotelor şi a scos în evidenţă misiunea social-filantropică a Mănăstirii Hadâmbu derulată dincolo de Prut: „Suntem alături de părintele stareţ Nicodim, pe care îl apreciem pentru jertja pe care o depune aici în Delul Mare. Prin intermediul părintelui stareţ, credincioşii sunt chemaţi la Hristos şi la trăirea credinţei ortodoxe. Îl felicităm pe părintele stareţ pentru acestă reuşită. Nu este simplu de realizat ceea ce s-a ridicat aici, toate fiind o mărturie a credinţei părintelui”. Amintim că lucrările la clopotniţa Mănăstirii Hadâmbu au început în luna august a anului 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan şi prin implicarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Lucrarea a fost atribuită Firmei SC Preastarea SA din Iaşi, condusă de către directorul Constantin Nechifor. Persoanele care doresc să sprijine lucrările care mai sunt de realizat şi pentru achitarea celor trei clopote (rămase fără ctitor) pot face donaţii la Mănăstirea Hadâmbu sau în contul RO75RZBR0000060000279276, deschis la Raiffeisen Bank pe numele Mănăstirea Hadâmbu.

De la același autor

Ultimele din categorie