Norul radioactiv nu va ajunge în România în zilele următoare
Norul radioactiv nu va ajunge în perioada următoare pe teritoriul României, au declarat reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie, după apariţia în presă a unor ştiri care anunţau că particule radioactive provenite din Japonia vor ajunge în aceste zile deasupra ţării noastre.
"Aerul circulă de la vest la est şi mai este destul până ca norul radioactiv să ajungă la noi, iar dacă acest lucru se va întâmpla, concentraţiile de metale grele vor fi foarte mici", a declarat şi Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.
Directorul Centralei nucleare de la Cernavodă, Ionel Bucur, susţine, de asemenea, că, în momentul în care norul radioactiv va ajunge deasupra României, va fi prea sus în atmosferă, pentru ca particulele radioactive să ajungă pe pământ în formă concentrată, periculoasă. "Norul urcă continuu şi va ieşi din atmosferă, până ce va ajunge în dreptul nostru", a spus Bucur.
"Acest nor încărcat cu particule radioactive a ajuns deasupra Franţei, a ajuns deasupra Islandei, se îndreaptă spre noi, dar nu există absolut nici un pericol radioactiv pentru populaţie", a declarat şi Lucian Biro, expert în securitate nucleară. De aceeaşi părere este şi Ionel Purinca, expert în energie nucleară, care a declarat că, deşi este posibil ca frontul de aer radioactiv, format în urma emanaţiilor de la Fukushima, să fi ajuns deja deasupra ţării noastre, riscurile sunt neglijabile. "Nivelul de radiaţii din Japonia a fost mai ridicat în momentul exploziilor de la Fukushima, însă, între timp, concentraţia s-a diminuat, astfel că acum nu reprezintă o ameninţare la adresa cetăţenilor", a precizat specialistul român.
Nivelul radioactivităţii, mai mic de până la 10 mii de ori decât cel de la Cernobâl
Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima a ajuns, miercuri, deasupra oraşului Paris, dar Autoritatea franceză pentru Siguranţa Nucleară a dat asigurări că nivelul de radioactivitate este "extrem de scăzut" şi nu va avea efecte asupra sănătăţii, relatează cotidianul "Le Figaro". "Nivelul radioactivităţii va fi de 1.000, până la 10.000 de ori mai mic decât cel înregistrat în 1986, după accidentul de la Cernobîl", a declarat Andre-Claude Lacoste, preşedintele Autorităţii franceze pentru Siguranţa Nucleară (ASN).
"Dozele care vor veni din Japonia spre Statele Unite şi Europa nu pot fi detectate de aceste aparate", a precizat şi Didier Champion, director în cadrul Institutului pentru Protecţia Radioactivă şi Siguranţa Nucleară.
La 11 martie, Japonia a fost afectată de un cutremur puternic, urmat de un val tsunami, care au cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de la Fukushima, în urma cărora au fost înregistrate emisii radioactive în atmosferă. Ieri, la aproape două săptămâni de la cutremurul cu magnitudinea 9, autorităţile continuau misiunea delicată şi periculoasă de răcire a reactoarelor centralei. Personalul, evacuat din oraş în urma unor emisii de fum negru, a reluat operaţiunea de răcire a reactorului 3, unde electricitatea a fost restabilită parţial în sala de control, a anunţat Agenţia pentru siguranţă nucleară.