Nouă ierarhi români din diaspora decoraţi la Cotroceni

Patriarhia Română

Nouă ierarhi români din diaspora decoraţi la Cotroceni

Nouă ierarhi ortodocşi români din diaspora au fost decoraţi, marţi, 29 aprilie 2014, de Preşedintele României, Traian Băsescu. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel.

„Evenimentul este un simbol al recunoştinţei pe care v-o port dumneavoastră şi celorlalţi cinci înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care au fost decoraţi astăzi şi care departe de ţara mamă îi ţin pe români uniţi, îi ţin pe români alături de Biserică şi de ţară şi mai ales le creează românilor din afara frontierelor posibilitatea să se întâlnească. Desele deplasări pe care le-am avut în lume şi întâlnirile cu românii din afara graniţelor mi-au arătat importanţa serviciului pe care dumneavoastră Îl faceţi lui Dumnezeu, dar şi românilor“, a menţionat Excelenţa Sa, domnul Traian Băsescu.

Preşedintele României a ţinut să sublinieze şi faptul că Biserica Ortodoxă Română este singura instituţie care îi ţine uniţi pe conaţionalii noştri din afara graniţelor ţării: „Biserica Ortodoxă Română rămâne singura instituţie care în afara frontierelor României îi poate ţine pe români laolaltă. Am văzut dragostea cu care înconjuraţi copiii şi pe preoţii din subordinea dumneavoastră care organizează şcoli de duminică pentru a le menţine învăţătura pentru limba română. În toate bisericile dumneavoastră, fie că am fost în America, în America de Sud, în Europa, aici la noi în Balcani sau în Republica Moldova, steagul României este acolo unde este şi Biserica Ortodoxă Română“.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat că această recunoaştere este o onoare pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română: „Este o onoare pentru ierarhii care au fost decoraţi, dar şi pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, deoarece este recunoaşterea unei activităţi pastoral-misionare foarte intense şi foarte bogată în acelaşi timp. Este vorba de o experienţă nouă, niciodată Biserica Ortodoxă Română nu a avut o diaspora atât de mare, aproape 4 milioane de credincioşi ortodocşi români, şi aceasta a însemnat înfiinţarea de noi eparhii şi sute de parohii. Deci, avem o şansă şi o provocare în acelaşi timp. O provocare ca experienţă nouă, dar o şansă de a arăta că Biserica urmează pe credincioşii ei şi răspunde nevoilor spirituale, pastorale oriunde s-ar afla ei“.

Totodată Patriarhul României a mulţumit statului român pentru sprijinirea misiunii Bisericii Ortodoxe Române în diaspora: „Această combinaţie sau această datorie spirituală a noastră a fost stimulată, ajutată de către statul român şi în mod deosebit noi dorim să exprimăm recunoştinţa noastră pentru pasiunea şi înţelepciunea cu care Excelenţa Voastră susţineţi diaspora română în general şi în special diaspora română care se adună în biserică, în jurul Sfântului Altar şi încearcă să păstreze deodată credinţa ortodoxă, dar şi spiritualitatea românească. Această legătură între cult şi cultură este un dat fundamental în istoria poporului român. De aceea, noi împlinim de fapt o vocaţie primită de la începutul creştinismului pe teritoriul ţării noastre, dar ne încurajează foarte mult când accentuaţi importanţa menţinerii identităţii româneşti şi în acelaşi timp cooperarea între Stat şi Biserică. În mod deosebit vă mulţumim pentru grija deosebită pe care o arătaţi faţă de românii din Valea Timocului, din Basarabia“.

Un cuvânt de mulţumire a adresat, în numele tuturor ierarhilor care au primit decoraţii, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale: „Primim cu multă bucurie acest semn de respect nu pentru munca noastră a ierarhilor, ci pentru munca pe care o facem împreună cu preoţii şi cu poporul român care a trebuit să plece din ţară în aceşti ultimi 15-20 de ani, dar pentru aceasta nu-şi iubesc mai puţin ţara şi cu atât mai mult îşi iubesc Biserica şi Îl iubesc pe Dumnezeu. Munca pe care noi o facem pentru aceste milioane de oameni împreună cu preoţii, cu diaconii, cu monahii în parohii, mănăstiri, şcolile parohiale, în centrele noastre sociale şi peste tot o facem, bineînţeles, spre slava lui Dumnezeu, dar şi pentru că vorbim aceeaşi limbă“.

Au primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” - în grad de Ofiţer, Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” - în grad de Cavaler, Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, Ordinul „Meritul Cultural” - în grad de Mare Ofiţer, categoria G - „Culte”, Înaltpreasfinţitul Nicolae, Arhiepiscopul celor Două Americi, Ordinul „Meritul Cultural” - în grad de Ofiţer, categoria G - „Culte”, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Italiei, Ordinul „Meritul Cultural” - în grad de Cavaler, categoria G - „Culte”, Preasfinţitul Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfinţitul Daniil, Episcopul Daciei Felix de la Vârşeţ, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ungariei şi Preasfinţitul Mihail, Episcopul Australiei şi Noii Zeelande. (Sursa: episcopiascandinavia.se)