„Nu mai este nici o şcoală la fel ca aceasta“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Nu mai este nici o şcoală la fel ca aceasta“

Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ a început noul an şcolar cu o slujbă de binecuvântare oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi. Festivitatea de deschidere a adus pe feţele elevilor şi a cadrelor didactice zâmbete de fericire şi de emoţie.

Ieri, 17 septembrie 2012, în prima zi a noului an şcolar, a sunat clopoţelul şi pentru cei 75 de elevi ai Şcolii „Varlaam Mitropolitul“, instituţie de învăţământ patronată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Treziţi dis-de-dimineaţă şi încărcaţi cu bucurie, dar şi cu emoţie, copiii au participat, alături de părinţi şi bunici, la slujba religioasă de binecuvântare oficiată în parcul din faţa sediului şcolii de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor slujitor format din arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Narcis Constantin Axinte, responsabil al Centrului de Incluziune Socială Iaşi şi consilier în cadrul Sectorului de Asistenţă socială şi medicală „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, şi pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

La eveniment au fost prezenţi doamna Cristina Gheorghe, director executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“, monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Iaşi, domnul Ioan Nani, directorul SC Antibiotice SA Iaşi şi membru al Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi membre din conducerea Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Iaşi.

După slujba de Te Deum în care micuţii au rostit în cor rugăciunea „Tatăl nostru“, IPS Teofan a rostit un scurt cuvânt de învăţătură în care a arătat că „Şcoala «Varlaam Mitropolitul» a fost gândită să fie sprijinită de trei piloni egali şi de aceeaşi importanţă, care sunt părinţii, Şcoala şi Biserica. Părinţilor le urez să le dăruiască Dumnezeu bucuria ca, după anii petrecuţi aici, să constate că pruncii lor au crescut armonios, puternici în cele ale învăţăturii şi capabili să facă faţă vremurilor de astăzi. Pe ostenitorii şcolii îi rog să înţeleagă că părinţii, pe de o parte, şi Biserica, pe de altă parte, le-au aşezat aceşti copii în mâini - timp de câteva ore în fiecare zi, dar în duh şi în adevăr - pe toată durata petrecerii lor, şi să fie atenţi că vor da răspuns de sufletele lor curate în faţa lui Dumnezeu. Copiilor le urez să le dăruiască Dumnezeu putere şi să fie bucurie părinţilor, luminare neamului şi sprijin Bisericii“.

Festivitatea de deschidere a noului an şcolar a continuat cu trecerea bobocilor de la clasa pregătitoare şi de la clasa I prin tradiţionalul tunel de flori, format de colegii lor mai mari, care i-au îndrumat apoi spre sălile de clasă, unde părinţii au asistat la prima oră de şcoală din viaţa micuţilor.

Plini de emoţii, elevii Şcolii „Varlaam Mitropolitul“ s-au arătat entuziasmaţi de începerea noului an şcolar. „Mă bucur să-mi revăd colegii şi că încep un nou an şcolar plin de surprize, cu materii noi. Voi încerca să fac punctaje bune la concursuri şi să învăţ foarte bine tabla înmulţirii şi tabla împărţirii“, ne-a spus Maria Iuliana Pescariu, elevă în clasa a III-a. „Şcoala Varlaam este o şcoală specială, întrucât aici tot timpul se întâmplă ceva nou“, ne-a declarat şi Dragoş Solomon, iar Anastasia Maria Rebegea de la clasa pregătitoare ne-a mărturisit că ea a fost cea care a ales să înveţe la instituţia de învăţământ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: „Părinţii m-au înscris la această şcoală fiindcă eu mi-am dorit acest lucru foarte mult, întrucât aici pot învăţa să cânt la flaut, să joc teatru şi să învăţ limba germană, precum şi multe alte lucruri creative. Nu mai este nici o şcoală la fel ca aceasta“.

Număr dublu de elevi

Anul acesta, pe lângă cea de a treia generaţie de clasa I, Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ a primit şi o clasă pregătitoare, dublându-şi practic numărul de elevi. „Anul acesta, şcoala noastră are de două ori mai mulţi copii, prin venirea clasei pregătitoare şi a clasei I, în total fiind 75 de elevi, pe care sperăm să îi formăm suflete vii, pregătite pentru societatea de astăzi, dar şi pentru bucuriile şi greutăţile vieţii“, a declarat Florin Iancu, director educaţional. În acelaşi timp, un corp de clădire a intrat în reconsolidare şi renovare în vederea deschiderii viitorului gimnaziu al şcolii.

Scopul Şcolii „Varlaam Mitropolitul“ este acela de a îmbina latura cunoaşterii cu cea afectiv-atitudinală necesare formării personalităţii copilului din perspectiva valorilor creştine, într-o atmosferă de cooperare şi nu de concurenţă sau de presiune exterioară. Programa şcolară respectă Curriculumul Naţional pentru clasele I-IV avizat de Ministerul Educaţiei, dar cu acele adaptări necesare astfel încât să le fie oferită elevilor o perspectivă unitară şi coerentă asupra disciplinelor de studiu, arătându-li-se constant că ştiinţa, arta şi credinţa nu se contrazic între ele, ci se completează pentru a-L sluji pe Dumnezeu. „Cel mai important lucru pe care îl are Şcoala «Varlaam» şi care reprezintă cheia pentru reuşita viitoare este păstrarea bucuriei în comuniune şi crearea unei comuniuni între copii, învăţători, echipă, părinţi şi comunitate, dar şi dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi a creativităţii în relaţie vie cu Dumnezeu“, a spus Cristina Gheorghe, director executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“. „Domnul a zis: Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi. Cred că Şcoala «Varlaam Mitropolitul», prin tot ceea ce face, împlineşte acest cuvânt, aducându-i pe copii la Hristos într-un mod frumos şi bucuros. Dorim tuturor celor care calcă pragul şcolii noastre, dar şi tuturor elevilor şi şcolarilor de pretutindeni un nou an şcolar binecuvântat“, a declarat şi arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.