Numărul de salariaţi s-a înjumătăţit în 20 de ani

Social

Numărul de salariaţi s-a înjumătăţit în 20 de ani

Numărul de salariaţi cu forme legale de muncă era de 4,095 milioane la finele lunii ianuarie, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, ceea ce înseamnă cel mai mic număr de angajaţi din ultimii 50 de ani. Rata scăzută a ocupării se explică în special prin munca "la negru", dar şi prin faptul că aproximativ 2 milioane de români au plecat în străinătate.

La ora actuală, în statisticile Ministerului Muncii sunt înregistraţi de două ori mai puţini angajaţi cu forme legale decât în 1990, când numărul de salariaţi era de 8,1 milioane. Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică afirmă, însă, prin intermediul unui comunicat de presă, că în economia românească ar lucra peste 6 milioane de salariaţi, pe lângă angajaţii din forţele armate şi serviciile speciale, în această cifră fiind inclusă şi o aproximare a numărului de angajaţi care muncesc "la negru". De asemenea, rata scăzută a ocupării se explică şi prin faptul că aproximativ 2 milioane de români au plecat la muncă în străinătate. "Cred că numărul de salariaţi care plătesc contribuţii este mai mare, pentru că nu se poate ca, la o populaţie ocupată de peste 9 milioane de persoane, să existe numai 4 milioane de salariaţi. Oamenii sunt plătiţi pe drepturi de autor, pe contracte de management, pe convenţii civile în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene sau primesc orice alte tipuri de drepturi de natură periodică şi care nu sunt incluse în statistici", a declarat, pentru "Ziarul Financiar", fostul ministru al Muncii, Mihai Şeitan.

Rata ocupării forţei de muncă este de 63%

Rata ocupării forţei de muncă urmează să crească până la 70% în anul 2020, de la 63,3% cât este în prezent, potrivit obiectivelor asumate de România pentru implementarea strategiei Europa 2020, a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. "România şi-a stabilit o ţintă ambiţioasă în ceea ce priveşte rata ocupării forţei de muncă, de până la 70% în 2020, ţinta europeană pentru populaţia cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani fiind de 75%. Aceasta înseamnă că politicile de ocupare şi formare trebuie să fie orientate, cu precădere, pe termen scurt şi mediu, către femei, tineri, persoane mai în vârstă sau cu un nivel scăzut de calificare", a spus secretarul de stat Valentin Mocanu. Oficialul guvernamental a precizat că atingerea ţintei de 70% implică o creştere cu circa 1,3 milioane a persoanelor care trebuie să aibă un loc de muncă. Potrivit datele provizorii pe 2010, comunicate de Institutul Naţional de Statistică, rata de ocupare a forţei de muncă este mai mică în rândul femeilor decât al bărbaţilor, fiind de 55,9% faţă de 70,8%.