O delegație a Patriarhiei Române va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim

9 Aprilie 2020 18:21 Ortodoxia în lume

Sâmbătă, 18 aprilie 2020, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de către o delegație a Patriarhiei Române.

Autoritățile israeliene vor permite în acest an desfășurarea ceremoniei religioase legată de pogorârea Sfintei Lumini de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

„Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini de la Ierusalim va avea loc, însă fără prezența pelerinilor, ci doar cu un număr limitat de participanți. Aproximativ 10 persoane vor putea lua parte”, a transmis Akiva Tor, directorul Biroului pentru Relaţii Internaţionale Iudaice şi Religii Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe de la Ierusalim, pentru agenția de presă TASS. Reprezentanții Bisericilor Ortodoxe vor „transporta” Sfânta Lumină către Aeroportul „Ben Gurion” în recipiente (lămpi) speciale, sub escorta forțelor de poliție.

Delegațiile religioase Bisericilor Ortodoxe din diferite țări vor aștepta pe Aeroportul din Tel Aviv, dar nu vor coborî de la bordul aeronavelor, pentru a respecta măsurile de carantină impuse de statul Israel.

Întreaga ceremonie a pogorârii Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt din Ierusalim va fi transmisă, ca și până acum, în direct (TV) și online.

Conform comunicatului Cancelariei Sfântului Sinod, pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

Ultimele din categorie