O mănăstire ortodoxă urmează a fi reconstruită în zona ocupată de turci a Ciprului
A inceput reconstrucția mănăstirii ortodoxe „Sfântul Pantelimon”, situată în zona ocupată de turci a Ciprului. Proiectul este rezultatul unui program comun încheiat între Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea și Marele Muftiu Talip Atala. Ideea proiectului se bazează pe „renașterea” lăcașurilor sfinte creștine, în zona ocupată de turci din nordul Ciprului.
Mănăstirea ortodoxă, folosită de forțele de ocupație drept cazarmă din 1976 și până în 2004, se afla într-o stare deplorabilă. Costul reconstrucției atinge 2 milioane de euro și este susținut de către Uniunea Europeană.
Ctitorită încă din Evul Mediu de către călugării de la mănăstirea purtând același hram din Muntele Athos, mănăstirea „Sfântul Pantelimon” era, până la invazia turcă din iulie - august 1974, unul dintre locurile cele mai populare de pelerinaj de pe insulă. Creștini din toate colțurile Mediteranei, veneau aici spre închinare și regăsire.
Din păcate, frescele de pe pereți s-au pierdut definitiv în timpul ocupației turce. Cele mai multe icoane și Sfintele Vase au fost salvate de locuitorii satului Mirtou, situat în vecinătatea mănăstirii. Ultimul călugăr a murit între zidurile mănăstirii, în 1976, ca prizonier de război.