O nouă apariţie editorială la Horeb: „Maladia ideologiei şi terapia Adevărului”

19 Septembrie 2020 13:08 Episcopia Huşilor

Volumul „Maladia ideologiei și terapia Adevărului”, semnat de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, este ultima apariție a Editurii Horeb a Episcopiei Hușilor.

Lucrarea însumează mai multe luări de poziție, apărute, în mediul online, pe parcursul anilor 2018-2020. Au fost scrise contextual, ca răspuns la diferite provocări ale ideologiei marxismului cultural, care, când sub masca falsei toleranțe, când sub masca „salvatorului de serviciu”, care vrea „binele” celorlalți prin apelul viclean la diversitate, insinuează faptul că singura opțiune „viabilă” a prezentului ar fi „omul nou”, despuiat de „corsetul” tradiției, ordinii și autorității spirituale. Adică, o reînviere și reinventare a vechilor ideologii totalitare și atee, după cum menționează site-ul Eparhiei Hușilor.

Volumul este structurat în două părți: „Adevărul și ideologia” și „Actul credinței între rigorile pandemiei și asaltul secularismului”, ambele având ca numitor comun detectarea pericolului ereziei de a ideologiza totul în detrimentul asumării alternativei de a trăi și gândi viața prin prisma Evangheliei, ca preeminență a experienței asupra cuvântului.

Prefața volumului este semnată de domnul Teodor Baconschi, care, printre altele, afirmă: „Scrisul chiriarhului dovedește că Ortodoxia nu rimează cu fundamentalismul, dar nici cu relativismul, că Biserica e suma mădularelor sale - deci că nu suferă reducții clericaliste - dar mai ales că încercările secularismului agresiv nu se tratează prin victimizare, ci prin nădejde curajoasă în Pronia divină, care ne cheamă să-i fim martori. Fie că redactează scrisori pastorale, articole de gazetă, studii sau simple postări pe social media, autorul ne învață, străin de orice patos dolorist, că urmarea lui Hristos e asumarea cu demnitate a Crucii Sale. Dumnezeu nu are cu noi o învoială hedonistă, nu e garantul transcendent al capriciilor noastre, în căutarea egoistă a unor averi și fericiri lumești. El este Cel ce este și Acela întru care toate, laolaltă cu noi, subzistă, suferă, se împlinesc și drumețesc spre veșnicie. Preasfințitul Ignatie al Hușilor le amintește creștinilor (de la confrații sinodali, până la elevul isteț care-și caută scopul) că avem datoria să oferim lumii smintite de azi o «alternativă bună, frumoasă, autentică, inteligentă și necrispată»: nu sunt acestea atributele Evangheliei perene?”.

Cartea se dorește a fi un manifest al firescului din noi, o invitație la prudență, la moderație și la libertatea unei vieți trăite ca dar al lui Dumnezeu și bucurie pentru semenii noștri, precum și un semnal de alarmă asupra faptului că am intrat în epoca demonetizării valorilor înalte ale adevărului despre Dumnezeu și om.

Volumul va putea fi achiziționat, în curând, din magazinele de profil și de la pangarele bisericilor din eparhie. Toate fondurile obținute din vânzarea acestei cărți vor fi folosite pentru susținerea activităților social-caritative ale Episcopiei Hușilor.

Citește alte articole despre: ierarh, carte, Horeb, Episcopie, credinţa

Ultimele din categorie