O nouă etapă a proiectului „Tradiții și mesteșuguri străvechi pe cele două maluri ale Prutului”
Tinerii din parohiile Pietrărie (Protopopiatul Iași 3) și Costești (Protopopiatul Chișinău) s-au întâlnit din nou în cea de-a treia etapă a proiectului „Tradiții și mesteșuguri străvechi pe cele două maluri ale Prutului”. Acest proiect face parte din activitățile comune ce se desfășoară între cele două parohii înfrățite și este finanțat de Departamentul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.
Întâlnirea a avut loc în perioada 1-3 august 2024 în localitatea Costești, raionul Ialoveni, fiind organizată de frații noștri de peste Prut, comunitatea bisericii Sfinții Trei Ierarhi. După un drum plăcut, participanții au ajuns la parohia Costești unde au fost întâmpinați călduros în stilul tradițional moldovenesc, fiind serviți cu pâine și sare.
În deschiderea activităților, participanții s-au întâlnit cu părintele consilier Maxim Melinti, care le-a vorbit despre Sfânta Taină a Spovedaniei. În a doua parte a primei zile petrecute în Moldova, au descoperit frumusețea brodatului. Au fost profund impresionați de câtă muncă și simbolistică poate avea o „simplă” ie. Doamna profesor Diana Roșca, fondatoarea Șezătorii „Ciocârlia”, le-a povestit despre istoria brodatului, trezind dorința de a explora mai mult aceste comori ale României vechi.
A doua zi, participanții au participat la Sfânta Liturghie închinată Sfântului Proroc Ilie. Au învățat, apoi, hora tradițională moldovenească, realizând că, deși muzica este asemănătoare, pașii diferă. Cu multă muncă, au reușit să-și sincronizeze pașii cu frații moldoveni. Apoi, domnul Sava Mihai i-a introdus în tainele creșterii viței de vie și producerea vinului. Seara, la activitatea „Vânătoarea numerelor”, s-au format echipe mixte și s-au sprijinit reciproc pentru a rezolva toate provocările pe care le-am întâlnit pe parcursul probelor.
În ultima zi a taberei, tinerii au vizitat Chișinăul, trecând pe la Muzeul de Istorie, Catedrală, statuia domnitorului Ștefan cel Mare, precum și alte obiective ale capitalei.
Următoarea etapă a proiectului se va desfășura în perioada 22-24 august 2024 la Parohia Pietrărie, unde tinerii vor învăța printre altele despre arta prelucrării pietrei, a lemnului și a țesutului. (Pr. George Bamboi, coordonator Raluca Barbacariu)