O nouă parohie în Popricani - Iași. Locașul de cult va avea hramul Buna Vestire

14 Decembrie 2021 14:38 Arhiepiscopia Iaşilor

În urma hotărârii Permanenței Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, comuna Popricani din apropierea orașului Iași va avea o nouă biserică, ce va purta hramul Buna Vestire. Parohul noii comunități este preotul Constantin Grigore.

Decizia înființării noii parohii le-a fost adusă la cunoștință credincioșilor din Popricani de către părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, în prezența părintelui Andrei Atudori, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, în Duminica „Sfinților Strămoși - Pildei celor poftiți la cină” și a prăznuirii Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei - 12 decembrie.

După ce a citit actul înființării noii parohii din localitatea Popricani, precum și decizia de numire a părintelui Constantin Grigore în oficiul de paroh, prin hotărârile Permanenței Consiliul Eparhial a Arhiepiscopiei Iașilor, părintele protopop a amintit de necesitatea existenței unei noi biserici care să servească nevoilor ridicate ale comunității.

Localitatea Popricani are o singura biserică de o vechime considerabilă (aproximativ 200 ani), neîncăpătoare pentru numărul mare de familii, precum și greu accesibilă pentru comunitatea extinsă în ultimele zeci de ani, spre vecinătatea Iașilor. De asemenea, protoiereul a amintit greutățile materiale, dar și oportunitățile spirituale care apar odată cu ridicarea unei biserici, aspecte pe care le cunoaște din propria experiență în construirea de biserici, precum și prin exemplul altor preoți, care și-au asumat o astfel de misiune. Părintele Toma Gradinaciuc și-a exprimat încrederea în bunul început pus de autoritățile locale prin primarul Ion Tănasă, concretizat prin propunerea acordării unui teren pentru construcția noii biserici și nădejdea că oamenii se vor alătura cauzei comunității de azi și de mâine, înțelegând că cei care vor participa la această lucrare devin ctitori, oferind jertfa lor lui Dumnezeu și urmașilor lor din comunitate.

Părintele Constantin Grigore a mulțumit părintelui protopop pentru cuvântul și mesajul de încurajare, asigurându-l pe acesta de dedicarea cu care va prelua misiunea încredințată de Înaltpreasfințintul Mitropolit Teofan și de faptul că nădăjduiește, cu ajutorul lui Dumnezeu, să înceapă în scurt timp lucrările pentru noul locaș de închinare.

***

Parohia „Buna Vestire” - Popricani a fost înființată la 1 septembrie 2021, având enoria delimitată la nord de sediul Primăriei Popricani, iar la sud de granița localității spre Municipiul Iași. Părintele Constantin Grigore are o vechime de 10 ani în preoție și de 13 ani în administrația bisericească, unde a lucrat în funcția de consilier juridic în cadrul Oficiului canonic-juridic al Arhiepiscopiei Iașilor. Este căsătorit din 2008 și are o fetiță.

Ultimele din categorie