„O nouă şansă pentru bătrânii din zona transfrontalieră Iaşi - Soroca“
La sediul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a avut loc ieri o conferinţă de presă prilejuită de încheierea proiectului „O nouă şansă pentru bătrânii din zona transfrontalieră Iaşi - Soroca“. Timp de trei ani, proiectul va continua în faza de sustenabilitate, vârstnicii urmând să beneficieze în continuare de îngrijire gratuită la domiciliu.
Parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, în parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi şi cu Asociaţia Obştească „Soarta“ din Soroca, Republica Moldova, a implementat, din vara anului trecut până în prezent, proiectul „O nouă şansă pentru bătrânii din zona transfrontalieră Iaşi - Soroca“. Proiectul s-a derulat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013 Măsura 3.2. Sprijin pentru administraţia locală şi regională pentru societatea civilă şi comunităţi locale. Un număr de 30 de vârstnici imobilizaţi la pat din Iaşi au primit îngrijire la domiciliu. În acelaşi timp, partenerul din Republica, Asociaţia Obştească „Soarta“, a oferit servicii de îngrijire pentru 20 de bătrâni. „Beneficiarii proiectului au fost din toate zonele municipiului Iaşi. Ei au primit cu bucurie acest proiect în ideea în care activităţile s-au adresat preponderent lor. Bătrânii au avut îngrijitori care le-au făcut curăţenie, i-au susţinut, le-au făcut cumpărături, i-au însoţit uneori la spital, au avut un consilier social care i-a consiliat. Persoanele incluse în acest proiect au fost identificate în urma unor anchete sociale“, a spus pr. Mihai Doroşincă, managerul proiectului. Ultima zi de finanţare a proiectului este 6 martie 2012. Timp de trei ani, proiectul va continua în faza de sustenabilitate, parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ urmând să asigure activităţi similare pentru vârstnici. „În perioada de sustenabilitate, beneficiarii vor fi aceeaşi ca şi cei pe care i-am asistat până acum. Pe lângă faptul că vor primi alimente lunar, vom avea medic, asistent social şi un îngrijitor, care vor interveni pentru a-i susţine. Echipa proiectului a fost formată din medic, asistent social, îngrijitori la domiciliu, administrator, economist şi coordonator. O parte din bugetul şi activităţile proiectului au fost îndreptate către partenerii din Republica Moldova. Reprezentantul Asociaţiei Obşteşti «Soarta» din Soroca, Asea Răilean, se ocupă de mai mulţi ani de activităţi care vizează bătrânii“, a adăugat pr. Mihai Doroşincă.
„Dumnezeu a rânduit ca toate proiectele să aibă legătură între ele“
Parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi a derulat în ultimii ani mai multe proiecte cu finanţare europeană:
- Centrul de zi pentru persoanele vârstnice;
- proiectul „Tinerii spun nu violenţei“, finanţat prin programul Uniunii Europene „Tineret în Acţiune“, Sub-acţiunea 5.1. - „Întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret“ (septembrie-decembrie 2011);
- „Campanie de informare pentru prevenirea instituţionalizării bătrânilor, de conştientizare a populaţiei privind importanţa sprijinului din partea familiei“ (în derulare din anul 2008);
- Campanie antifumat - grupuri de suport pentru liceeni şi advocacy, Programul de Vecinătate România - Republica Moldova 2004 - 2006, PHARE CBC 2005 (decembrie 2007-septembrie 2008).
Au fost implementate şi alte proiecte mai mici care au vizat aspecte sociale, educaţionale, culturale şi sportive. „Dumnezeu a rânduit ca toate proiectele să aibă legătură între ele. În urmă cu trei ani am început campania de conştientizare a tinerilor în legătură cu problemele bătrânilor, iar acum doi ani s-a lansat proiectul prin intermediul căruia îngrijim bătrânii în cadrul centrului de zi al parohiei. Nu în ultimul rând, acum un an s-a început proiectul de îngrijire la domiciliu a bătrânilor“, a amintit pr. Mihai Doroşincă.