O seară românească a tinerilor de ieri şi de azi

16 Februarie 2018 21:58 Arhiepiscopia Iaşilor

Pentru că dar din dar se face rai, iar o bucurie dăruită ţi se întoarce îndoită, tinerii din ASCOR Iaşi s-au adunat din nou, cu mic, cu mare, şi au pornit spre Căminul de bătrâni din Bucium „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ din Iaşi. Dragostea şi simpatia lor faţă de „bunicii“ de acolo au stat la baza acestei iniţiative: organizarea unei seri româneşti dedicată lor, joi 8 februarie 2018. Popularitatea acestor seri a crescut de-a lungul timpului, iar voluntarii au rupt din farmecul acelor ediţii şi le-au oferit bătrânilor şansa de a se prinde în horă alături de ei.

Au cântat cu mare drag artişti precum Diana Penciuc, Roxana Păduraru, Claudia Maxim şi Alexandru Florin Goian, dar priceperea acestora a fost egalată chiar de bunici. Aceştia au pregătit cântece bătrâneşti, poezii, iar maestrul Ionel Galla Creţu a susţinut un recital de muzică veche.

„Am văzut zâmbete pe chipurile lor, iar lacrimile arătau bucuria din sufletele lor“, ne povesteşte Andrei Mocanu, coordonatorul acestui eveniment. „Erau tineri, ca noi. Dansau, nu s-au lăsat o clipă mai prejos. Cu bastonul într-o mână, iar în cealaltă mâna caldă a tânărului ascorean, ei dansau şi cântau. Nu am cuvinte pentru a descrie atmosfera de la acest eveniment. Tinereţea din sufletul bătrânilor ne-a impresionat. Mă bucur pentru că am putut face parte din echipa de organizare a acestui eveniment, alături de Ionuţ Miron - coordonatorul activităţilor Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români la Căminul de bătrâni din Bucium şi alături de voluntarii care s-au implicat la acest centru pe toată perioada semestrului I.“

Sperăm ca pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu implicarea voluntarilor, să reuşim să mai organizăm astfel de evenimente ce ne aduc aminte de tradiţiile poporului român, de frumuseţea vestimentaţiei, a cântecelor şi a dansurilor tradiţionale, precum şi de starea de bucurie care ar trebui să-l însoţească pe creştin permanent. (Diana Pîşlac - voluntar ASCOR Iaşi)

Ultimele din categorie