Olimpiada de Religie în şase judeţe ale Moldovei

Arhiepiscopia Iaşilor

Olimpiada de Religie în şase judeţe ale Moldovei

Peste 1.000 de elevi din cele şase judeţe care intră în componenţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au participat, sâmbătă, la Olimpiada de Religie, faza judeţeană. La Roman şi Bacău au fost organizate în paralel concursuri de religie. Elevii şi profesorii suceveni au primit din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor diplome şi cărţi religioase. Rezultatele finale s-au afişat aseară, fiecare judeţ urmând să trimită la faza naţională a olimpiadei, care va avea loc la Galaţi, câte şase elevi din fiecare clasă.

Faza judeţeană a Olimpiadei de Religie din judeţul Iaşi s-a desfăşurat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Vasile cel Mare" din Iaşi şi la Şcoala Normală "Vasile Lupu" din Iaşi. Au participat 500 de elevi ortodocşi şi romano-catolici, prezenţa lor numeroasă arătând "interesul pentru ora de religie, sensibilitatea şi dragostea copiilor pentru Dumnezeu, dar şi dorinţa lor de a participa la o competiţie care să aibă ca subiect adevărurile dumnezeieşti", după cum s-a exprimat părintele prof. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Profesorii de religie care au corectat sunt doar cei care au gradul I şi doctorat, iar supraveghetori au fost cei cu gradul al II-lea didactic. "Mulţi dintre colegii noştri care au supravegheat şi au corectat s-au implicat cu multă dăruire în organizarea acestei olimpiade. Aici mă refer la pr. prof. Dragoş Bahrim, directorul seminarului, cu sprijinul căruia s-a organizat această olimpiadă judeţeană. Am avut un număr suficient de profesori care să facă parte din aceste comisii şi care s-au implicat de la a-i însoţi pe elevii până la a face parte din comisiile de supraveghere şi evaluare. Există o implicare voluntară a profesorilor de religie şi de aceea am remarcat toată disponibilitatea lor. Au venit cu numeroase sugestii, idei, pentru a face din ora de religie o oră atractivă, aşteptată de copii în clasă, pentru a îmbunătăţi cu cât mai mult posibil menirea profesorului de religie, dar şi prezenţa lui în activităţile extracurriculare în şcoală", a spus pr. prof. Cristian-Alexandru Barnea.

"M-am pregătit pentru această olimpiadă mai ales în timpul orelor de religie"

Elevii care au venit la Olimpiada de Religie, faza judeţeană, de la Iaşi au mărturisit faptul că s-au pregătit intens pentru această competiţie şi că îndrăgesc ora de religie. "Am venit la Olimpiada de Religie pentru a demonstra celor din jur că Dumnezeu este totul pentru noi. M-am pregătit intens pentru acest examen, fiind îndrumată de doamna profesoară de religie Cornelia Andronic. Nu doar studierea religiei este importantă, ci şi participarea în primul rând la Sfânta Liturghie, pe care o consider cea mai importantă slujbă, pentru că acolo Îl întâlnim pe Dumnezeu", a spus Alina-Georgiana Dascălu de la Colegiul Naţional "Garabet Ibrăileanu" din Iaşi. "M-am pregătit pentru această olimpiadă mai ales în timpul orelor de religie la care am participat de fiecare dată. Eu îmi manifest credinţa ortodoxă prin mersul la biserică, prin săvârşirea faptelor bune şi prin ajutorul pe care îl pot oferi celor din jur", a declarat Iulian Candru din localitatea Zaboloteni, comuna Trifeşti, judeţul Iaşi. "Am venit la această olimpiadă pentru a demonstra că sunt un elev bun la disciplina religie. Am citit mai multe cărţi pe care mi le-a oferit prof. de religie Mugurel Spătaru, dar şi tatăl meu, care este preot. Este al treilea an când particip la Olimpiada de Religie şi sunt învăţat cu acest concurs. Ora de religie este importantă pentru mine pentru că mă apropii mai mult de Dumnezeu", a mărturisit Ştefan Iulian Apopei de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate "Unirea" Paşcani.

"Subiectele au fost accesibile, iar notele sunt foarte mari"

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Botoşani s-a derulat, în urmă cu două zile, Olimpiada de Religie, faza judeţeană. "S-au prezentat 219 elevi după cum urmează: 70 din clasa a VII-a, 73 din clasa a VIII-a, 26 din clasa a IX-a, 26 din clasa a X-a, 14 din clasa a XI-a şi 10 din clasa a XII-a", a spus pr. Georgel Chichioacă, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani.

Olimpiada de Religie, faza judeţeană, din judeţul Neamţ a avut loc la Şcoala "Elena Cuza" din Piatra Neamţ pentru elevii ortodocşi şi la Seminarul Franciscan din Roman pentru şcolarii romano-catolici. Au participat 166 de elevi de religie ortodoxă şi 30 romano-catolici. În paralel a avut loc un concurs judeţean organizat pentru 73 de şcolari romano-catolici din clasele V-VIII. "Olimpiada a decurs în condiţii normale, iar copiii şi-au manifestat şi de această dată entuziasmul pentru acest concurs", ne-a relatat prof. Mihai Giosan, inspector şcolar de religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

La Olimpiada de Religie, faza judeţeană, din Suceava au participat 163 de elevi. Cu acest prilej, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oferit celor care au participat la olimpiadă câte şase cărţi religioase. "Copiii s-au prezentat foarte frumos, subiectele fiind accesibile, iar notele sunt foarte mari. Am respectat baremul de corectare şi ne asumăm toată responsabilitatea pentru acest examen. Am oferit diplome de participare elevilor şi profesorilor care i-au pregătit pe copii", a spus pr. prof. Gheorghe Hoştiuc, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

Olimpiada de Religie, faza judeţeană, din judeţul Bacău a avut loc pentru elevii ortodocşi la Şcoala "Al. I. Cuza" Bacău, iar pentru şcolarii romano-catolici competiţia s-a derulat la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" Bacău. "Olimpiada a fost organizată în condiţii excelente, bucurându-se de participarea a peste 300 de elevi ortodocşi şi romano-catolici. Subiectele au fost accesibile şi au vizat cunoştinţele acumulate de elevi la clasă, dar şi prin studiu individual", a explicat prof. Irina Leonte, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.

Faza judeţeană a Olimpiadei de Religie din judeţul Vaslui a avut loc la Seminarul Teologic "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Huşi. "Au participat 100 de elevi, cei mulţi fiind de la gimnaziu. Avem elevi calificaţi pentru Olimpiada de Religie, faza naţională, pentru fiecare nivel de studiu", a declarat prof. Florin Racoviţă, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

Expoziţie de fotografie

Cu prilejul organizării Olimpiadei de Religie, faza judeţeană, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Vasile cel Mare" din Iaşi a fost deschisă o expoziţie de fotografie religioasă. Autorii sunt Daniel Bejenaru şi Ecaterina Marcaş, fotografi profesionişti în cadrul clubului de fotografie al Casei de Cultură "Mihai Ursachi" din Iaşi. "Expoziţia a fost vernisată şi a putut fi vizionată timp de două săptămâni la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" din Iaşi. A fost adusă pentru câteva zile la Seminarul Teologic Ortodox din Iaşi mai ales că tinerii sunt interesaţi să vadă altfel de imagine religioasă, alta decât cea care e practicată la noi, aici referindu-ne la icoană. Cred că aceste imagini îi pot ajuta pe tineri să-şi interiorizeze viaţa duhovnicească", a spus pr. prof. Dragoş Bahrim.

Citește despre: