Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor

Arhiepiscopia Iaşilor

Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor

    • Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor
      Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor

      Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor

În perioada 7-10 aprilie 2010, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamț s-a desfășurat Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor.
Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț și Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamț au organizat săptămâna trecută Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor. Elevii de la mai multe școli cu profil vocațional din țară au participat mai întâi la deschiderea festivă a Olimpiadei care a avut loc miercuri, 7 aprilie, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. La această manifestare au participat conducerea ISJ Piatra Neamț, autorități locale, elevii și profesorii însoțitori. Examenele și probele olimpiadei la disciplinele Arhitectură, Artă ambientală și design urban, Design și Icoană s-au susținut la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț.
Pe parcursul celor patru zile, cât a durat olimpiada, cei 172 de liceeni din toată țara au vizitat mai multe obiective din zona Neamțului, beneficiind de un cadru natural și prielnic. Au fost cazați la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" și au primit trei mese pe zi. Elevii participanți au fost aceia care au în curricula școlară istoria artelor sau arte vizuale. Comisia care a supervizat olimpiada a fost formată de MECTS. Prof. univ. Mihai Mănescu de la Universitatea Națională de Arte din București a fost președintele Comisiei de evaluare, iar președintele executiv al Comisiei de evaluare a fost prof. Adrian Brăescu, inspector școlar general de Arte în cadrul MECTS. Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă în sala de sport a Seminarului. Disciplina Arhitectură, premiul I: Andreea Drăgoi, clasa a XI-a (Colegiul Național de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava, prof. coordonator Călin Baban), Eusebiu Argatu, clasa a XII-a (Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Vasile cel Mare" din Iași, prof. coordonator Daniel Sofron) și Oana Mocanu, clasa a XII-a (Colegiul de Artă "Gheorghe Tattarescu" Focșani, prof. coordonator Dan Tincu). Disciplina Artă ambientală și design urban, premiul I: Bogdan Tudor, clasa a XI-a (Liceul de Artă "Sabin Drăgoi" din Arad, prof. coordonator Lucian Feier) și Botezatu Sonia, clasa a XII-a (Colegiul Național de Arte "Regina Maria" Constanța, prof. coordonator Laura Tudosie). Disciplina Design, premiul I: Răzvan Ciobanu, clasa a XI-a (Liceul de Artă din Baia Mare, prof. coordonator Feldman Felix) și Andrei Sandu, clasa a XII-a (Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" din București, prof. coordonator Irina Crivăț). Proba Icoană, premiul I: Dumitru Mihăilă, clasa a XI-a (Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" - Neamț, prof. coordonator Dan Țârdea) și Toader Lipan, clasa a XII-a (Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" - Neamț, prof. coordonator Dan Țârdea).