Omagierea părintelui profesor doctor Vasile Gheorghiu în localitatea natală

La Câmpulung Moldovenesc va avea loc joi, 5 decembrie 2019, de la ora 16:00, inaugurarea bustului părintelui dr. Vasile Gheorghiu, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cernăuți, la 60 de ani de la trecerea sa la cele veşnice din data de 29 noiembrie 1959. Evenimentul este organizat cu ocazia hramului Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc, în curtea căreia este amplasat bustul.

Slujba de binecuvântare a bustului şi pomenirea pentru părintele profesor vor fi săvârşite de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi. „În ajun de sărbătoare, se vor oficia Vecernia cu Litia hramului, iar vineri Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie din Constanţa, de origine bucovinean. După Liturghia din ziua hramului va avea loc o conferinţă despre personalitatea părintelui profesor Vasile Gheorghiu, emerit profesor român de Noul Testament. Participă Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie, părintele prof. univ. Gheorghe Popa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» din Iaşi, fost preot slujitor la biserica câmpulungeană. Tot acum va fi prezentată şi lucrarea de doctorat despre personalitatea și opera părintelui Vasile Gheorghiu, realizată de părintele dr. Vasile Florin Florescu, apărută la Editura «Doxologia». Ne bucurăm de prezenţa, devenită tradiţie, a protosinghelului Joachim Bejenariu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, botezat în biserica noastră, care vine, an de an, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi ne aduce întotdeauna daruri pentru biserică”, ne‑a spus părintele Ilie Macar, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Câmpung Moldovenesc, la iniţiativa căruia s‑a şi ridicat bustul părintelui profesor.

Conferinţa va fi însoţită de un program artistic susţinut de Corala „Armonia” din Constanţa, dar şi de copiii şi tinerii din Grupul „Vlăstarele Rarăului” din Câmpulung Moldovenesc coordonaţi de profesorul de religie Marcela Norocel, care vor cânta colinde şi cântece patriotice şi vor juca o scenetă legată de omagierea satului românesc.

Părintele Vasile Gheorghiu s‑a născut în Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava. A fost titular la Catedra de Studiu Biblic și Exegeza Noului Testament de la Facultatea de Teologie din Cernăuți, unde a funcționat până la pensionare, fiind și decan al instituției de teologie în trei rânduri. De asemenea, a fost redactor și director al revistei „Candela”, președinte al comitetului de direcție al foii bisericești „Păstorul” din Cernăuți și membru de onoare al Academiei Române. Părintele Vasile Gheorghiu a avut o contribuţie semnificativă la Unirea Bucovinei cu România. De asemenea, prin studiile sale interdisciplinare, teologico‑ştiinţifice, din încredinţarea Sfântului Sinod, de atunci, al Bisericii Ortodoxe Române, a arătat importanţa şi necesitatea îndreptării calendarului iulian, în 1924.

Bustul din curtea Bisericii Sfântului Nicolae din Câmpulung Moldovenesc s‑a ridicat beneficiind de sponsorizarea Primăriei oraşului. (Sursă: N.O. - "Ziarul Lumina")

Ultimele din categorie