„Omul se leapădă de sine atunci când așează Sfânta Scriptura drept călăuză”

15 Septembrie 2019 18:00 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 15 septembrie 2019, credincioșii Parohiei „Buna Vestire” Soci din localitatea Borca, județul Neamț, au participat cu bucurie duhovnicească la slujba de sfințire a bisericii din sat. Sfintele slujbe au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de clerici.

Zi de mare sărbătoare pentru creștinii din zona montană a județului Neamț. Mulțimea de credincioși venită de la poalele munților Bistriței s-a adunat în duh de rugăciune duminică, 15 septembrie a.c., la Biserica „Buna Vestire” din localitatea Soci - Borca, județul Neamț, participând la slujba de sfințire a bisericii parohiale. Cu acest prilej, sfântul locaș a fost târnosit și binecuvântat de IPS Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. După ce au fost binecuvântate zidurile și sfânta masă cu apă sfințită și Sfântul Mir, chiriarhul le-a citit celor prezenți rugăciunea cea mare de dezlegare și a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea parohiei. Totodată, credincioșii au așteptat la rând pentru a se putea închina în sfântul altar, iar la momentul rânduit, s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Teofan a răspuns - în cadrul omiliei sale - la întrebarea „Ce înseamnă să te lepezi de sine?”: „Omul este chemat să se lepede de sine. Ce înseamnă această lepădare de sine? Înseamnă că omul trebuie să părăsească felul său de-a gândi, să părăsească voia proprie, să părăsească gândirea sa proprie care îi arată cum trebuie să meargă, mers fiind în contradicție cu învățătura Sfintei Scripturi. Omul se leapădă de sine atunci când așează Sfânta Scriptura drept călăuză în drumul său, și nu mintea sa, nu concluziile la care el ajunge, pentru că de obicei acestea îl duc pe om la înșelare, fiind dintr-o minte omenească. Singurul lucru care nu înșală este cuvântul Domnului din Sfintele Scripturi. Se leapădă de sine călugărul, care viețuind în sfânta mănăstire, se supune cuvântului mai-marelui său. Se leapădă de voința sa ucenicul, care fiind lângă un meșter priceput încearcă să-l asculte pe acesta întru toate pentru a dobândi meșteșugul. Își taie voia și renunța la sine soldatul în război, când poate are un alt gând decât superiorul său, în a cuceri reduta dușmanului, însă se supune ordinelor pe care le primește de la mai-marele său. Și în viața de familie, omul este chemat să se lepede de sine”.

Pentru meritele deosebite lucrate în ogorul Bisericii, părintele paroh Sorinel Platon a fost hirotesit în rangul de iconom stavrofor, primind din partea ierarhului semnele distinctive: bedernița, crucea pectorală și brâul roșu. De asemenea, părintele Teofan Straton, pictorul sfântului lăcaș, părintele Cristian Muraru, directorul Centrului mitropolitan „Resurrectio”, și părintele Nicolae Cojocaru, fostul paroh, au primit din partea IPS Teofan distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. Ca o încununare a efortului depus în slujba parohiei, epitropul Ioan Bâtcă a primit Crucea Moldavă pentru mireni, iar binefăcătorii comunității au fost răsplătiți de Părintele Mitropolit Teofan cu distincții de vrednicie. La final, după ce s-a oficiat o slujbă de binecuvântare pentru noua casă socială, credincioșii au participat la o agapă oferită de parohie.

Parohia de la poalele munților Bistriței

Parohia Soci, care cuprinde satul Soci din comuna Borca, este o parohie tânără, înființată în anul 2002. Până în acest an, localitatea nu avea nici biserică, nici cimitir, și era filie a Parohiei Borca. Deși înființată în anul 2002, lucrările la biserica parohială au început mai devreme, astfel la data de 25 februarie 1999, în prezența PS Calinic Botoșăneanul, dimpreună cu un sobor de preoți, s-a sfințit locul pentru viitoarea biserică, iar în octombrie 2000 s-a turnat fundația bisericii. În luna iunie 2002, Parohia Soci a primit personalitate juridică, având un număr de 220 familii. Parohia Soci are o situație demografică bună, fiind o comunitate cu multe familii tinere și cu mulți copii.

De la același autor

Ultimele din categorie