„Omul și umbra”: Expoziție la Baia Turcească
Centrul International de Artă Contemporană prezintă expoziția artiștilor Emilia și Emanuel Chiriac, exponenți ai școlii ieșene de sculptură, ce va fi deschisă publicului în perioada 15 decembrie 2024 - 15 februarie 2025. Vernisajul va avea loc în prezența autorilor, duminică, 15 decembrie ora 17:00, expoziția fiind deschisă de prof. Ioan Răducea. Evenimentul se în scrie în programul de promovare a artei contemporane ieșene, susținut de Ateneul Național din Iași și Primăria Municipiului Iași.
Emanuel Chiriac activează la Iași, absolvind în 2019 studiile masterale la Facultatea de Arte Vizuale și Design, secția Sculptură, iar în prezent este doctorand al aceleiași universități, studiind Sculptura contemporană. Debutând în parcursul artistic cu bursa oferită de Fundația Regală Margareta a României, din 2021 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași și participă la comunitatea artistică cu numeroase expoziții personale și de grup în Iași, București, Timișoara, Bistrița, Galați, printre care: Rezidență și Expoziție de Artă Plastică, Galeria Madrigal, București, “25 de suflete”, L’amphiteathro, București, “Părtaș la lucrarea Ta”, Galeria “Beciul lui Drossu”, Iași, “Me(n)tal”, Galeria “N. Tonitza”, Iași.
Folosind sculptura ca bază pentru limbaj, nucleul temelor pornește de la subiecte profund filosofice precum zborul, viața, moartea. În ciuda referirilor ample, abordarea plastică are o claritate și o simplitate specifică ludicului. Emilia Chiriac este o tânără artistă din Iași, fiind promoția 2023 a Studiilor de Master a secției de Sculptură a UNAGE. Pentru ea, interesul pentru exegeză și interpretarea textelor biblice vine ca insuflare din contextul familial dar și ca o căutare a unui răspuns la retorica întrebare „De ce?” „De unde?” „Cu ce scop?”. Lectura preponderent teologică sau cu mari influențe în zona religiei a fost un ajutor pentru înțelegerea spirituală a vieții, dar mai ales, o sursă a multor simboluri și imagini create în contact cu imaginația. Atmosfera mistică datorată supranaturalului minunii, subtilitatea înțelesurilor dar și sinceritatea șocantă care însoțește textul este subiectul perfect pentru crearea multor imagini vizuale.
De aceea, parcursul Emiliei Chiriac din domeniul artelor vizuale s-a creat în jurul unei astfel de provocări: să interpreteze canonul iconografic, să compună/descompună simboluri specifice primelor comunități creștine, sau să ilustreze secvențe ale textului biblic.