„Opera Sfântului Grigorie, o continuă invitaţie la purificare, contemplare şi perfecţiune“

Educaţie

„Opera Sfântului Grigorie, o continuă invitaţie la purificare, contemplare şi perfecţiune“

Vineri, 25 ianuarie 2013, la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, pr. Liviu Petcu a susţinut în şedinţă publică teza de doctorat „Doctrina epectazelor la Sfântul Grigorie de Nyssa“.

Preşedintele comisiei a fost prof. dr. Nicu Gavriluţă de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, conducătorul ştiinţific a fost pr. prof. dr. Constantin Marin de la aceeaşi universitate ieşeană, iar referenţi au fost prof. dr. Alexandru Boboc, Academia Română Bucureşti, conf. dr. Constantin Voicu, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, şi conf. dr. Dan Mihail Chiţoiu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Lucrarea începe cu un studiu comparativ între cultura filosofilor antici şi cultura creştină şi continuă cu evocarea Sfântului Grigorie de Nyssa ca filosof şi teolog deopotrivă. Se insistă apoi pe elementul definitoriu al teologiei Sfântului Grigorie de Nyssa, cel al epectazei, concept definit ca progres nesfârşit în virtute şi în unirea cu Dumnezeu. În finalul lucrării se evidenţiază faptul că gândirea teologică a Părinţilor Bisericii s-a dezvoltat pe baza formulării apofatice a Sfântului Grigorie de Nyssa şi faptul că întreaga sa învăţătură este foarte actuală, pr. Liviu Petcu concluzionând: „Poate că nicicând nu s-au dovedit mai actuale temele acestui teolog. O lume care riscă tot mai mult să-şi piardă identitatea, o lume care se consideră justificată prin sine are nevoie de opera Sfântului Grigorie, care nu este altceva decât o continuă invitaţie la purificare, contemplare şi perfecţiune“. (Claudiu Neculeac)

Citește despre: