„Orice colind vesteşte Naşterea lui Hristos“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Orice colind vesteşte Naşterea lui Hristos“

În această perioadă, mai multe parohii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei organizează manifestări culturale dedicate Naşterii Domnului. Credincioşii parohiei „Sfântul Mina“ din Iaşi i-au ascultat sâmbătă pe membrii Corului „Floralia“. Tinerii voluntari din cadrul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor au oferit ieri un concert de colinde în parohia Conţeşti - Girov.

Corul psaltic „Floralia“ al Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, dirijat de lect. univ. drd. Zamfira Dănilă Bucescu, a susţinut sâmbătă, 15 decembrie 2012, un concert de colinde în Biserica „Sfântul Mina“ din Iaşi.

Repertoriul a făcut parte din colecţia „Colinde, cartea satului“, editată în anul 1938 de George Breazul. La eveniment au participat credincioşi din parohie, dar şi din alte zone ale oraşului Iaşi, care au răsplătit cu aplauze frumoasele colinde ale satului de altădată. Părintele paroh Constantin Prodan a vorbit la final despre importanţa colindului care vesteşte Naşterea lui Hristos. „Orice colind vesteşte Naşterea lui Hristos, Cel care a venit la noi să ne mântuiască şi să ne deschidă porţile raiului. De aceea, noi primim pe colindători de fiecare dată ca pe îngerii lui Dumnezeu, care au venit să ne arate nouă Naşterea lui Hristos şi să ne călăuzească spre cel Preaînalt. Aşa cum ne spune Evanghelia, după ce Hristos S-a născut în peştera din Betleem, îngerul lui Dumnezeu s-a arătat unor păstori care erau acolo. Apoi cete de oşti îngereşti au început să-L slăvească pe Dumnezeu, să aducă cântări de laude. Atunci, păstorii au mers cu mare bucurie, cinste şi evlavie să se închine Celui Unul Născut, care a venit să mântuiască lumea. Aici vedem că scopul colindelor este acela de a ne călăuzi spre Dumnezeu. Păstorii, auzind cântarea îngerilor, au fost îndemnaţi în sufletele lor să se apropie de Dumnezeu. Totodată, vedem şi responsabilitatea pe care o au colindătorii, pentru că ei se aseamănă îngerilor şi de aceea sufletele lor trebuie să fie curate. A cânta lui Dumnezeu este o şansă, o cinste şi un moment de mare bucurie“, a explicat pr. paroh Constantin Prodan.

Corul „Floralia“, remarcat prin concertele susţinute în Iaşi

Lect. univ. drd. Zamfira Dănilă Bucescu şi-a exprimat bucuria pentru că la Biserica „Sfântul Mina“ din Iaşi s-a organizat concertul de colinde al Corului „Floralia“, apreciind efortul studenţilor. „Doresc să mulţumesc familiei mele pentru că altfel nu aş fi putut duce până la capăt acest demers. Ne bucură faptul că preoţii care slujesc în această biserică iubesc foarte mult colindele. Mulţumim pentru dragostea pe care ne-aţi arătat-o în această seară (n.r. sâmbătă seara)“, a spus lect. univ. drd. Zamfira Dănilă Bucescu. Corul „Floralia“ al specializării Muzică religioasă din cadrul Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice a Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi a fost înfiinţat în anul 2008, sub îndrumarea pr. conf. dr. Florin Bucescu. Formaţia, compusă din băieţi şi fete, s-a remarcat prin concerte susţinute în cadrul Universităţii de Arte din Iaşi, la Catedrala mitropolitană din Iaşi şi în biserici din oraşul Iaşi.

„Spre Betleem, colindăm cu bucurie“

Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Canta din Iaşi a serbat ieri un an de când s-a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie, după ce paraclisul a fost sfinţit de pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1 (18 decembrie 2011). În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie, pr. Mihai Coman, slujitor la acest sfânt lăcaş, a făcut o legătură între Evanghelia din Duminica a 28-a după Rusalii şi chemarea adresată de Dumnezeu credincioşilor parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Canta. „Parohia aceasta s-a format într-o zi în care credincioşii din această zonă au fost chemaţi să ia parte la cina lui Dumnezeu, adică la Sfânta Liturghie“, a spus pr. Mihai Coman. La finalul slujbei, un grup de elevi de la Şcoala „Elena Cuza“ din Iaşi a prezentat un moment artistic intitulat „Spre Betleem, colindăm cu bucurie“. Activitatea a făcut parte din proiectul judeţean „Îngeri de primăvară“, coordonat de prof. Fulvia Horobeţ şi de prof. Adrian Chiorescu, de la Şcoala „Elena Cuza“, şi a fost susţinută de prof. Georgiana Antoci. Părintele paroh Ioan Damian a mulţumit în numele enoriaşilor prof. Fulvia Horobeţ şi copiilor de la Şcoala „Elena Cuza“ pentru momentul artistic susţinut, dar şi pentru celelalte activităţi derulate în parteneriat cu parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Prof. Fulvia Horobeţ a apreciat primirea celor doi părinţi şi a credincioşilor parohiei, exprimându-şi dorinţa de a colabora şi în perioada următoare. Programul artistic „Spre Betleem, colindăm cu bucurie“ a fost prezentat aseară şi la Biserica „Sfânta Treime“ - Canta din Iaşi, în cadrul unui concert de colinde.

Departamentul Pro Vita, promovat în parohia Conţeşti printr-un concert

În biserica parohiei Conţeşti - Girov, Protopopiatul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, a fost organizat ieri concertul de colinde „Domnului Domn“. Au concertat Corala „Sfântul Efrem cel Nou“ din Protopopiatul Piatra Neamţ şi Corul „Sfântul Haralambie“ din Iaşi. Cu acest prilej, a avut loc şi lansarea unui CD de colinde tradiţionale româneşti, parohia Conţeşti fiind aleasă pentru implicarea în activităţi catehetice şi pentru colaborarea cu Departamentul Pro Vita. „Lansarea CD-ului de colinde «Astăzi S-a născut...» reprezintă o acţiune de promovare a activităţii Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală  al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi o campanie de strângere de fonduri destinate implicării în cazurile care fac obiectul activităţii noastre“, a relatat pr. paroh Ştefan Zaharia.

Citește despre: