Catedrala Vasili Blajenii – 450 de ani de viaţă

Ortodoxia în lume

Catedrala Vasili Blajenii – 450 de ani de viaţă

    • Catedrala Vasili Blajenii – 450 de ani de viaţă
      Catedrala Vasili Blajenii – 450 de ani de viaţă

      Catedrala Vasili Blajenii – 450 de ani de viaţă

Rusia va celebra aniversarea a 450 de ani de la fondarea Catedralei Sfântului Vasili Blajenii, printr-o expoziţie dedicată acestui sfânt “nebun pentru Hristos” care este patronul Bisericii cu cupole multicolore în formă de ceapă, care a devenit imaginea quintesenţială a Rusiei.

Sfântul Vasile cel nebun pentru Hristos nu purta haine în iernile grele ale Rusiei şi a fost printre puţinii care au mustrat pe ţarul tiran Ivan cel Groaznic.

Ivan, ale cărui epurări sângeroare au ucis mii de vieţi, avea frică de marele Vasile, ca fiind un “profet al inimilor şi minţilor poporului” după cum menţionează cronica. Ţarul a purtat personal sicriul sfântului până la un mormânt lângă Kremlin. Catedrala, construită în memoria victoriei Ţarului Ivan împotriva conducătorilor mongoli, a fost construită pe locul mormântului sfântului.

Viceministrul Culturii din Rusia, Andrey Busygin, a spus că expoziţia va fi deschisă ca parte a aniversării acestei catedrale, care a fost restaurată timp de un deceniu, şi care a costat 14 milioane $. În această expoziţie se vor afla şi moaştele sfântului şi icoane ale Sfântului Vasile, precum şi ale altor sfinţi nebuni pentru Hristos.

Celebrarea a 450 de ani de la construirea catedralei va cuprinde şi o Sfântă Liturghie oficiată de Patriarhul Kirill al Rusiei şi un concert de clopote bisericeşti.

“Această catedrală este un sactuar şi un simbol al Rusiei” a spus Busygin. “E o minune că a supravieţuit”.

Clădirea a fost avariată grav în timpul atacului bolşevicilor împotriva Kremlinului din 1917 şi a fost bandajată în timpul războiului civil şi foametei care au urmat.  “Rănile ei au fost umplute cu ceea ce s-a găsit” a spus Andrey Batalov, vicedirector al Muzeelor de Stat Kremlin.

Liderii comunişti care au persecutat mii de clerici şi au distrus zeci de mii de clădiri religioase au vrut să dinamiteze catedrala, pentru că bloca calea paradelor militare. Până la urmă a fost transformată într-un muzeu.

Cu un secol mai devreme (1812), Napoleon Bonaparte a ordonat incendierea ei, în timpul retragerii ruşinoase a armatei sale din Moscova, dar o ploaie imensă a stins – cu voia lui Dumnezeu – focul pus de francezi. La început a fost numită Catedrala Sfânta Treime, dar de-a lungul secolelor a rămas ca fiind Biserica unde a fost îngropat Sf. Vasile.

Forma ei, cu nouă domuri multicolore în formă de ceapă combină tradiţia arhitecturii de lemn ruseşti cu influenţe bizantine şi islamice, într-o structură unică.

Batalov a spus că restaurarea s-a bazat pe recrearea formei pe care această catedrală o avea în secolul al 17-lea, când cele 9 cupole erau unite printr-un tavan comun.

Mai târziu, Catedrala Sf. Vasile Blajenii a devenit un simbolic “Nou Ierusalim” atunci când în timpul pelerinajului de Florii, Patriarhul Rusiei a mers pe un asin pentru a rememora intrarea Mântuitorului în Ierusalim.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.wral.com

Articol despre Catedrala Sfântul Vasile Blajenii în Ziarul Lumina, aici.