Delegație rusă în vizită la Mănăstirea Sf. Filotheou, pe Muntele Sfânt Athos

21 Februarie 2011 16:38 Ortodoxia în lume

În data de 25 octombrie 2010, un grup de pelerini ruși în frunte cu președintele Departamentului Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, a ajuns în Mănăstirea Sf. Filotheou, pe Muntele Sfânt Athos.

În data de 25 octombrie 2010, un grup de pelerini ruși în frunte cu președintele Departamentului Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, a ajuns în Mănăstirea Sf. Filotheou, pe Muntele Sfânt Athos. Filopheou, un ucenic al Sfântului Antonie Athonitul, a fondat mânăstirea în secolul X.

Ieromonahul Nicodim, starețul mănăstirii, și frații i-au întâmpinat pe oaspeți la porțile mari. Îmbrăcat în veșmânt de egumen, IPS Ilarion a mers în catedrală, unde s-a rugat. După rugăciune, starețul l-a salutat pe președinte, urându-i ajutor de la Dumnezeu în acest pelerinaj, lui și tovarășilor săi, și a transmis Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii sentimente de profund respect și iubire frățească, din partea tuturor fraților.

Șeful delegației Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat cu aceasta ocazie:

"Părinte egumen! Iubiți în Hristos părinți și frați!

Întâi de toate, am să vă aduc binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, care a vizitat Muntele Athos de mai multe ori și a lăsat o parte din inima sa aici.

Sfântul Munte este extrem de important pentru Ortodoxie în întregul său, și pentru Biserica Ortodoxă Rusă, în special.
Au existat anumite momente în istorie, care au demonstrat o înrudire spirituală aparte între această mănăstire sfântă și noi. Faptele Sfântului Cosma de Etolia, care stă la baza renașterii credinței și conștiinței naționale a poporului grec în timpul înrobirii sale, au ceva în comun cu faptele unui mare sfânt rus, Serghie de Radonej, fondatorul Marii Mânăstiri ruse – Lavra Sfintei Treimi și Sfântul Serghie. El a inspirat poporul rus, care a suferit sub jugul străin, în lupta de eliberare, sub steagul credinței ortodoxe. În prezent, legăturile noastre spirituale cu sfânta Dvs. mănăstire sunt consolidate datorită traducerii operelor Sfântului Cosma în limba rusă.

În numele delegației Bisericii Ortodoxe Ruse va salutăm, frățiile voastre, și vă dorim succes în viața monahală. Vă chem, dragi părinți și frați, să vă rugați pentru Biserica Ortodoxă Rusă și pentru întreaga lume".

După agapă, pelerinii s-au închinat la o părticică din Crucea dătătoare de viață a Domnului, la mâna dreaptă a Sfântului Ioan Gură de Aur, care a fost dăruită mănăstirii de către împăratul Andronicus al II-lea Paleologul, la o părticică din moaștele Sfântului Cosma Etolianul, la moaștele altor sfinți și la Icoana Maicii Domnului “Dulcea Sărutare”, care a venit în mod miraculos de la Constantinopol pe mare.

Oaspeților li s-au oferit băuturi răcoritoare tradiționale, din mânăstire, și a mai avut loc o discuție cu starețul.

Citește alte articole despre: manastire, pelerin, Athos

Ultimele din categorie