Ierarhi ortodocşi despre schisma din Ucraina
După cum se ştie, există în Ucraina o Biserică Ortodoxă aparţinând de Patriarhia Moscovei, având ca ierarh primat pe Arhiepiscopul Vladimir al Kievului, însă există şi o auto-proclamată Patriarhie a Kievului, precum şi o altă facţiune „independentă”.
În cursul vizitei lor la Kiev, mai mulţi reprezentanţi ai Bisericilor ortodoxe locale s-au pronunţat asupra schismei din Ucraina.
Printre alţii, Mitropolitul Emmanuel al Franţei şi-a exprimat convingerea că singura cale pentru restabilirea unităţii eclesiale este întoarcerea schismaticilor în sânul Bisericii ortodoxe conduse de Mitropolitul Vladimir. El a spus că „Patriarhia Ecumenică nu are legături cu schismaticii, nu îi recunoaşte, nu are altă cale decât cea urmată de toţi ortodocşii”.
În ceea ce priveşte relaţiile dintre Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei, Mitropolitul a spus: „Astăzi, relaţiile dintre Constantinopol şi Moscova s-au ameliorat, am păstrat ca pe lumina ochilor bunele relaţii dintre Bisericile noastre”.
Reprezentantul Patriarhiei Alexandriei, Mitropolitul Petru de Axum, a spus că este imposibil să fie recunoscuţi schismaticii de către alte Biserici locale. De asemenea, şeful delegaţiei bulgare, Mitropolitul Gabriel de Lovchan, a amintit istoria schismei bisericeşti în Bulgaria: „Guvernul bulgar a susţinut înfiinţarea schismei în 1992. Apoi s-a adoptat o lege pentru confesiunile religioase ca a anihilat de facto schisma. Un lucru a determinat guvernul bulgar să înţeleagă situaţia: nicio biserică ortodoxă nu a recunoscut pe schismatici, nerecunoscând decât Biserica canonică”. El a amintit despre întâlnirea pan-ortodoxă de la Sofia în 1998, atunci când s-a lansat un apel la schismatici să se pocăiască şi să se întoarcă.
Mitropolitul de Mesogheia, Nicolae, din partea Bisericii Greciei, a spus că nu se pune problema recunoaşterii schismaticilor kieveni, precum şi imposibilitatea de a recunoaşte Tainele săvârşite de schismatici, arătând că acelaşi lucru s-a întâmplat în Grecia unde Biserica a refuzat să recunoască Botezul făcut de vechii-calendarişti care s-au separat de comuniunea eclesială.
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Poloniei, Arhiepiscopul Abel de Lublin a subliniat: „Schisma este un păcat, şi orice păcat se videcă doar cu pocăinţă. Biserica are structura sa, disciplina sa, dreptul său canonic. Nu se poate manipula Biserica. Există în Biserică o cale canonică şi definită”.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: www.pravoslavie.ru