Teologia, materie de studiu în universitățile laice din Rusia

Ortodoxia în lume

Teologia, materie de studiu în universitățile laice din Rusia

    • Teologia, materie de studiu în universitățile laice din Rusia
      Teologia, materie de studiu în universitățile laice din Rusia

      Teologia, materie de studiu în universitățile laice din Rusia

Un departament de teologie s-a deschis recent la institutul de Cercetare Nucleară din Moscova.

Pe 28 și 29 noiembrie, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, a ținut o conferință pe tema predării și învățării teologiei în universități. Pe lângă fețe bisericești din mai multe părți ale Rusiei, au mai participat și oameni de știință, oameni de cultură și politicieni.

Sub conducerea guvernului sovietic ateu, teologia nu s-a predat în instituțiile de învățământ, cu excepția celor care erau subordonate bisericii. Acum, autoritățile din Rusia au inițiat o politică de introducere a teologiei în instituțiile și universitățile laice. Unele voci au criticat această politică, spunând că, într-un stat laic, Biserica nu ar trebui să intervină în sfera educației (bineînțeles, cu excepția instituțiilor care sunt subordonate Bisericii). Alții, privesc chiar această inițiativă ca fiind o încercare de a face din religia creștin ortodoxă, ideologia oficială a Rusiei, așa cum ideile comuniste erau ideologia oficială a Uniunii Sovietice.

Introducerea teologiei în universități nu este o încercare a Bisericii de a-și lărgi autoritatea, susțin aceștia. Participanții la conferință sunt convinși că o persoană educată ar trebui să cunoască fundamentele religiei, întrucât acestea stau la baza culturii.

„Introducerea teologiei în universităţi nu are cum să fie împotriva legislaţiei ruseşti - a spus Patriarhul Kiril - cred că această măsură îndeplineşte cererile perioadei în care trăim. Teologia nu ar trebui să fie un subiect exotic destinat doar experţilor sau amatorilor. Introducerea acesteia în universități nu este capriciul cuiva şi nici o încercare a Bisericii de a impune punctul de vedere al lumii religioase asupra tuturor oamenilor. Este greşit să spunem că teologia este introdusă în instituţiile de învăţământ ca o alternativă pentru materii precum fizica sau biologia, așa cum unii atei încearcă să descrie situația. Cred că într-o țară în care majoritatea oamenilor au fost privați timp de decenii întregi de oportunitatea de a învăța mai multe despre religie, introducerea teologiei în universități este o cerință a timpului.”

Acum câţiva ani, fundamentele religiei erau incluse ca o materie specială în toate şcolile din Rusia. Această decizie a autorităților a provocat, și încă provoacă, dezbateri aprinse în cadrul societății. Aceste dezbateri s-au agravat mai mult când, anul trecut, Vladimir Putin, atunci Prim Ministru, a decis să introducă teologia în mai multe universități laice.

Conducătorul departamentului istoric al Universității de stat Lomonosov din Moscova, Sergey Karpov, a declarat: „Cred că prin introducerea în baza religiei ca materie școlară, Rusia va avea nevoie de mai mulți experți în teologie. La fel ca orice materie, aceasta nu ar trebui predată de diletanți. Astfel, oamenii ar trebui să aibă mai multe oportunități de a putea primi educație teologică de calitate. De asemenea, consider că rușii ar trebui să știe mai multe despre propria lor istorie și cultură, iar cultura Rusiei se bazează de mult timp pe Ortodoxie.”

În Evul Mediu, teologia era numită „regina între ştiinţe”. Primele universităţi care au apărut la acea vreme în Europa, erau de teologie. Același lucru era valabil și pentru Rusia înainte de revoluția bolșevică, însă după aceea tradiția nu a mai continuat.

Anul în care a început „reabilitarea” religiei în Rusia a fost 1988, la 1000 de ani de la creştinarea ruşilor. Cu toate acestea, abia în anii 2000 teologia a început să fie predată nu numai în instituţiile de învăţământ cu caracter religios, ci şi în cele laice.

Astăzi, aproximativ 50 de universități laice din Rusia au locuri sau departamente de teologie. De exemplu, un departament de teologie s-a deschis recent la institutul de Cercetare Nucleară din Moscova.

Instituțiile religioase din Moscova se dezvoltă și ele la rândul lor. Data conferinței organizate la sediul Patriarhiei a corespuns cu deschiderea departamentului de teologie din cadrul Institutului Ortodox Sf. Ioan din Moscova.

Traducere și adaptare:
Sursa: