Un preot ajută la evacuarea creştinilor asediați într-un oraș sirian

Ortodoxia în lume

Un preot ajută la evacuarea creştinilor asediați într-un oraș sirian

    • Un preot ajută la evacuarea creştinilor asediați într-un oraș sirian
      Un preot ajută la evacuarea creştinilor asediați într-un oraș sirian

      Un preot ajută la evacuarea creştinilor asediați într-un oraș sirian

De luni de zile, creștinii sunt prinși între schimburi de focuri, având cu greu acces la resursele necesare supraviețuirii precum hrană, apă și ajutor medical.

Deoarece nu s-a găsit încă nici o cale de rezolvare a conflictului din Siria, iar guvernul și rebelii sunt preocupați cu luptele aprige din mai multe orașe, luna trecută creștinii din orașul asediat Homs au fost evacuați cu ajutorul unui preot.

De luni de zile, creștinii sunt prinși între schimburi de focuri, având cu greu acces la resursele necesare supraviețuirii precum hrană, apă și ajutor medical. Însă Maximos al-Jamal, un preot ortodox, a declarat că a ajutat la eforturile de evacuare a 63 de oameni, salvându-le astfel viețile.

„Agresorii le-au spus oamenilor aflaţi sub asediu că dacă vor părăsi zona vor muri cu toţii“, a declarat Al-Jamal pentru Associated Press.

Creştinii din zona de război a Orientului Mijlociu reprezintă aproximativ 10% din populaţia musulmană majoritară, însă din cauza accesului îngreunat al forţelor de ajutor străine în oraşele asediate şi neavând prea mult sprijin guvernamental aceştia au fost nevoiţi să se bazeze doar pe sprijinul bisericii şi pe forţele proprii.

„Am rămas în interiorul orașului Hamidiyeh pentru a proteja bisericile de jafuri. Am reușit să salvez 14 icoane din Biserica Sf. Gheorghe care a fost distrusă“, a spus Jihad Akhras, un locuitor al oraşului Homs, care se numără printre cei salvaţi. În urma negocierilor, rebelii şi trupele armate au ajuns la un acord şi în prima zi au fost eliberaţi 24 de civili, iar în cea de-a doua încă 39.

Oraşul Homs, al treilea ca mărime din Siria, a fost îndeosebi afectat de bombardamentele ordonate de guvern şi de schimburile de focuri dintre rebelii islamici şi trupele guvernamentale. Associated Press a relatat faptul că în ciuda situaţiei cumplite, de la acel moment, locuitorii creştini erau adepţi ai regimului preşedintelui Bashar Assad de teama că, în caz contrar, se vor confrunta cu mai mulţi extremişti islamici radicali dornici de a prelua controlul asupra Siriei.

În februarie, Barnabas Aid (o fundaţie de caritate ce se ocupă cu ajutorarea creștinilor persecutați din lume) a citat un preot creştin din Homs ce mărturisea cât de îngrozitoare devenise situaţia în oraş:

„Forţele armate islamice din opoziţie au omorât peste 200 de creștini din orașul Homs, inclusiv familii cu copii mici. Aceste grupări islamice au răpit creștini și au cerut răscumpărări uriașe. În două cazuri, deşi răscumpărările fuseseră plătite, au fost găsite doar  trupurile neînsufleţite ale oamenilor“.

Acesta a mai adăugat că „creştinii sunt obligaţi să fugă din oraş în zonele sigure controlate de guvern. Rebelii şi familiile musulmane pun control pe casele lor. Au nevoie urgentă de rugăciunile voastre“.

(Traducerea şi adaptarea: Lucian Filip; sursa: christianpost.com)