„Viitorul Europei e la Moscova, Atena, Bucureşti”

Ortodoxia în lume

„Viitorul Europei e la Moscova, Atena, Bucureşti”

    • „Viitorul Europei e la Moscova, Atena, Bucureşti”
      „Viitorul Europei e la Moscova, Atena, Bucureşti”

      „Viitorul Europei e la Moscova, Atena, Bucureşti”

Creştinii ortodocşi răsăriteni pot schimba lumea şi umanitatea în următorii 10 ani a afirmat Preotul Vsevolod Chaplin, Preşedintele Departamentului Sinodal pentru Relaţiile Bisericii cu Societatea din cadrul Patriarhiei Moscovei.

Moscova, 14 mai 2012

 „Civilizaţia noastră creştin ortodoxă, răsăriteană slavă nu este cea mai numeroasă, însă e central pentru că ea poate astăzi să deschidă porţiel către o viaţă mai bună în întreaga lume, în special în Europa” a spus acesta în timpul unei conferinţe video între Moscova-Kiev-Minsk, luni, 14 mai.

Această conferinţă a avut loc cu ocazia sărbătorilor internaţionale desfăşurate la Kiev, reunite sub genericul Ziua Botezului Ruşilor, care va culmina cu ziua de 28 iulie.

În viziunea oficialului eclesial rus, viitorul Europei nu este la Londra, Paris sau Bruxelles, ci la Kiev, Minsk, Moscova, Chişinău, Atena şi Bucureşti, oraşele care sunt centrele civilizaţiei răsăritene ortodoxe.

El a adăugat: „Astăzi noi – Kiev, Minsk, Moscova, suntem mai mult decât Europa, mai mult decât occidentul continentului. Occidentul a trădat idealurile Romei, ale creştinătăţii, ale Europei, care era fundamantată pe legea romană şi pe idealurile creştine pe care Împăraţii Constantin şi Iustinian le-au combinat cu legea romană”.

„Amintindu-ne de civilizaţia noastră nu trebuie să urmăm Occidentul slăbit sau răsăritul palid intelectual. Nu trebuie să fim dependenţi sau obedienţi într-o lume a dialogului între civilizaţii. Trebuie să combinăm intelectul cu voinţa, tradiţia cu inovaţia, credinţa cu viaţa, spiritualitatea cu pământescul. Este datoria noastră să schimbăm lumea în următorii 10 ani şi putem să o facem” a spus preotul.

El a concluzionat astfel: „alternativa la drumul nostru este apocalipsa”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://theorthodoxchurch.info