„Pâinea noastră cea de toate zilele”, în Parohia Urşiţa-Mironeasa
Copiii de la Şcoala Gimnazială Urşiţa, judeţul Iaşi, beneficiază de două luni de zile de un program filantropic. Prin grija Parohiei Urşiţa, aceştia primesc o masă caldă sau dulciuri. Ultima activitate de acest fel, din cadrul proiectului „Pâinea noastră cea de toate zilele”, a avut loc joi, 7 aprilie 2022, cu sprijinul Mănăstirii Hadâmbu.
În aşezământul social-filantropic al Parohiei Urşiţa-Mironeasa din Protopopiatul 3 Iaşi, judeţul Iaşi, s-a desfăşurat joi, 7 aprilie 2022, o nouă ediţie a Proiectului „Pâinea noastră cea de toate zilele”. La iniţiativa arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, 150 de copii de la Şcoala Gimnazială Urşiţa au primit o masă caldă. Atât cei mici, cât şi cei mari, însoţiţi de câteva cadre didactice, au ajuns cu emoţie şi cu bucurie în incinta ansamblului parohial. Sub noua clopotniţă a parohiei a fost întâmpinat cu pâine şi sare părintele stareţ Nicodim Gheorghiţă, ce a fost însoţit de către protosinghelul Iorest Goraş, secretarul Mănăstirii Hadâmbu. În casa socială s-a oficiat un Trisaghion pentru ctitorii aşezării monahale din Dealul Mare mutaţi în veşnicie. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a menţionat că prin organizarea agapei pentru cei 150 de copii a dorit să încurajeze activitatea filantropică din satul Urşiţa, ai cărui locuitori se confruntă cu mari lipsuri:
Părintele paroh Emanuel Apetrei organizează în fiecare zi de joi câte o masă pentru copiii din Urşiţa. Astfel, am dorit să venim în sprijinul acestei frumoase iniţiative, mai ales că satul Urşiţa este unul din cele mai sărace din Moldova. Sperăm că în perioada următoare bunii creştini vor sprijini acest proiect, astfel încât copiii să primească un prânz cald.
„M-am rugat Maicii Domnului să mă ajute”
Proiectul „Pâinea noastră cea de toate zilele” a început pe 2 februarie 2022. În acea zi de joi s-a organizat un praznic pentru o pruncă mutată la Domnul înainte de vreme. Întrucât a conştientizat cât de importatntă este hrana pentru copii, părintele paroh Emanuel Apetrei, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Urşiţa şi cu mai mulţi iubitori de semeni, s-a străduit ca de atunci să ofere o masă sau un dar micilor enoriaşi, indiferent dacă sunt sau nu ortodocşi. În urma implementării proiectului, prezenţa la orele de curs în ziua de joi a crescut. Acest lucru arată cât de mare este sărăcia din această parte a judeţului Iaşi, după cum a explicat preotul paroh Emanuel Apetrei:
Mi-am dorit foarte mult să ofer ceva de mâncare copiilor de la şcoală, astfel că m-am rugat Maicii Domnului să mă ajute. Am încercat cu sprijinul mai multor oameni să organizăm agape frăţeşti sau să le dăruim şcolarilor câte ceva dulce. Copiii sunt prezenţi în număr mai mare la şcoală şi pentru că a început derularea acestui proiect.
Proiectul poate fi sprijinit de oamenii cu suflet mare
În Parohia Urşiţa s-au derulat din luna martie 2019 până în prezent mai multe lucrări de construcţie. În perioada următoare va fi cumpărat un teren din apropierea ansamblului parohial, a mai adăugat preotul paroh Emanuel Apetrei. Toate aceste lucrări s-au derulat cu sprijinul părintelui stareţ Nicodim Gheorghiţă. Cel mai mare dar pe care îl poate primi un copil este educaţia. La Urşiţa, Biserica şi Şcoala, împreună autorităţile locale, caută soluţii pentru ca viitoarea generaţie să înveţe pentru a avea un viitor cât mai bun. Dacă îi priveşti în ochi pe aceşti copii primeşti recunoştinţă, nu atât pentru darul mai mic sau mai mare, cât pentru gândul pe care îl ai către aceştia.
Persoanele care doresc să sprijine Proiectul „Pâinea noastră cea de toate zilele” pot afla mai multe detalii de la numărul de telefon al părintelui paroh Emanuel Apetrei 0755.458.192, sau accesând această pagină de facebook.