Parastas pentru duhovnicii din „Grădina cu sfinți”: PS Varlaam Ploieșteanul a slujit la Mănăstirea Sihăstria

6 Decembrie 2020 08:35 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Credincioșii nemțeni și nu numai s-au rugat în prima sâmbătă din luna decembrie la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, participând la Sfânta Liturghie și la slujba Parastasului oficiată pentru marii duhovnici ai așezământului monahal: arhim. Cleopa Ilie, arhim. Ioanichie Bălan și ierom. Paisie Olaru. De asemenea, în cadrul slujbelor au mai fost pomeniți starețul Victorin Oanele, trecut la Domnul în anul 2014, și arhim. Vartolomeu Florea, pictorul Mănăstirii Sihăstria, trecut la cele veșnice în anul 2018. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.

La sfintele slujbe oficiate ieri dimineață, 5 decembrie a.c., au mai slujit părintele arhim. Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele arhim. Clement Haralam, marele eclesiarh al Catedralei Patriarhale, părintele arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, părintele arhim. Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, părinții profesori Ioan Mihoc și Vasile Păvăleanu de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț, părintele Nicolae Axentioi, protopop de Târgu Neamț, dar și părintele arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria.

Credincioșii nemțeni au respectat recomandările sanitare și au participat la slujbele oficiate în memoria părinților duhovnicești care au viețuit și s-au ostenit la Mănăstirea Sihăstria Neamțului.

În cadrul cuvântului de învățătură, PS Varlaam Ploieșteanul a făcut o paralelă între părinții Mănăstirii Sihăstria și Sfântul Sava cel Sfințit, pomenit ieri, arătând că scopul vieții noastre este să trăim alături de Dumnezeu: „Potrivit tradiției îndătinate în ultimii ani la Mănăstirea Sihăstria, astăzi facem pomenirea preacuvioșilor părinți ai noștri Paisie ieroschimonahul, Cleopa arhimandritul și Ioanichie arhimandritul, la care adăugăm și pomenirea părintelui arhimandrit Victorin și a părintelui arhimandrit Vartolomeu, dimpreună cu toate generațiile de părinți și frați care s-au ostenit în această sfântă mănăstire. Anul acesta, ziua pomenirii acestor trei mari duhovnici și îndrumători duhovnicești […], se face în ziua pomenirii unuia dintre marii părinți ai vieții de chinovie, Sfântul Sava cel Sfințit din pustiul Palestinei. Evanghelia care se citește la pomenirea acestui sfânt și la pomenirea celor trei mari duhovnici ai Mănăstirii Sihăstria formează o unitate extraordinară și se întâmplă odată la șapte ani. Mântuitorul descoperă ucenicilor că nimeni nu cunoaște pe Fiul decât Tatăl și nimeni nu cunoaște pe Tatăl decât Fiul. Scopul vieții noastre creștine pe acest pământ este de a îl descoperi, de a îl întâlni și de a trăi în comuniune cu Dumnezeu”.    

La finalul Dumnezeieștii Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului, unde clericii au înălțat rugăciuni pentru sufletele părinților nemțeni. De asemenea, Părintele Episcop-vicar a primit în dar, în semn de mulțumire, o pictură cu chipul Cuviosului Paisie Olaru. După slujbele săvârșite în Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din incinta ansamblului monahal, mulțimea prezentă s-a îndreptat spre cimitirul mănăstirii, „Grădina cu sfinți”, unde au fost citite câteva rugăciuni la mormintele duhovnicilor. Pomenirea părinților de la Sihăstria se face în fiecare an, în prima sâmbătă din luna decembrie.

De la același autor

Ultimele din categorie