Parastas pentru Părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop, la 22 de ani de la mutarea sa la Domnul
Câteva mii de credincioşi veniţi din toată ţara, alături de 4 ierarhi şi peste o sută de preoţi au fost prezenţi la Prislop pentru a-l cinsti şi pomenii pe Părintele Arsenie Boca, un om al rugăciunii de foc şi un duhovnic iscusit al veacului XX.
Ieri, 28 noiembrie 2011, s-au împlinit 22 de ani de la mutarea la Domnul a Părintelui Protosinghel Arsenie Boca. La mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, unde se află mormântul Părintelui Arsenie Boca, de la ora 9.00 s-a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea mănăstiri. Slujba a fost prezidată de către IPS Mitropolit Serafim Joantă alături de care au slujit PS Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Daniil Partoşanul de la Vârşeţ, PS Andrei Făgărăşanul de la Sibiu şi un sobor impresionant de peste o sută de preoţi. Printre slujitori au fost prezenţi stareţi, profesori de teologie, consilieri eparhiali şi câţiva preoţi veniţi din Serbia.
Cuvântul de învăţătură în cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de către IPS Mitropolit Serafim: „Suntem veniţi cu toţii aici să ne închinăm la mormântul acestui om sfânt, pe care ni l-a dăruit Dumnezeu vremurilor noastre. Părintele Arsenie insista în cuvântul său pe familia creştină, pe naşterea de prunci, pe creşterea şi educarea copiilor, care începe încă din momentul conceperii lor.” A amintit IPS Sa de cuvintele de foc ale Părintelui Arsenie şi despre faptul că, noi cei de astăzi, trebuie să avem o iubire rodnică în familiile noastre şi să naştem cât mai mulţi copii, pentru a împiedica dispariţia noastră ca neam.
La finalul Liturghiei s-a oficiat slujba Parastasului pentru Părintele Arsenie Boca, iar PS Gurie a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi miilor de credincioşi pentru jertfa de a veni la această pomenire, în ciuda frigului de afară, zicând în cuvântul său că „viaţa şi petrecerea în lume a Părintelui Arsenie a fost o arătare a slavei lui Dumnezeu. De 22 de ani mormântul Părintelui Arsenie a devenit loc al Slavei lui Hristos, un şuvoi al rugăciunii către Dumnezeu, un izvor năvalnic al harului lui Dumnezeu către poporul dreptcredincios.” A urmat apoi o procesiune de la biserică la mormântul Părintelui Arsenie Boca aflat în cimitirul mănăstirii. După o scurtă rugăciune de pomenire Părintele profesor Simion Todoran, din Alba Iulia, cel care s-a îngrijit de editarea cărţii de căpetenie a Părintelui Arsenie Boca – „Cărarea Împărăţiei”, a vorbit despre personalitatea părintelui zicând că „cel care s-a întâlnit odată cu Părintele Arsenie nu a putut să-l uite niciodată. Îi îndemna Părintele pe cei care veneau la dânsul ca tot ce fac în viaţă să facă ca pentru Dumnezeu şi să aibă îngăduinţă faţă de neputinţa şi suferinţa oamenilor.”
Toţi cei prezenţi au simţit, la Prislop, ajutorul şi puterea rugăciunii Părintelui Arsenie Boca, care a făgăduit că de dincolo de mormânt îi va ajuta pe oameni mai mult decât a putut s-o facă în această viaţă.
sursa: reintregirea.ro