Părintele Arhimandrit Rafael Ghiţă, fost eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a trecut la Domnul

Arhiepiscopia Bucureştilor

Părintele Arhimandrit Rafael Ghiţă, fost eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a trecut la Domnul

În această dimineaţă, la 3 iunie 2015, a trecut la cele veşnice părintele arhimandrit Rafael Ghiţă, fost eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Mai multe informaţii despre personalitatea părintelui arhimandrit Rafael Ghiţă a oferit pentru Radio TRINITAS Preasfinţitul Timotei Prahoveanul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor: “Părintele Arhimandrit Rafael a fost un bun slujitor, a avut şi preocupări cărturăreşti, a semnat mai multe articole în reviste de specialitate ale Bisericii Ortodoxe Române, mai ales în perioada anilor â80. A călătorit la Ierusalim, la Sfântul Munte Athos şi, de asemenea, a beneficiat de o bursă de studii în Grecia. În perioada slujirii sale la Catedrala Patriarhală s-a îngrijit de organizarea marilor sărbători, a hramurilor închinate sfântului Cuvios Dimitrie, dar şi numeroasele slujbe arhiereşti pe care Patriarhii României din această perioadă sau alţi arhierei le-au săvârşit în Catedrala Patriarhală. A cunoscut perioada schimbărilor dinainte şi după anul 1990 şi a slujit în toată această perioadă, cu timp şi fără timp, fiind martor la numeroase evenimente speciale, pe care le-am putea numi istorice, ale Patriarhiei Române din această perioadă”.

Trupul neînsufleţit al părintelui arhimandrit Rafael Ghiţă va fi depus astăzi la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou din Capitală, unde a slujit ca preot slujitor în ultima parte a vieţii sale, iar mâine după Sfânta Liturghie va fi dus la Mănăstirea Cernica. Aici se va oficia vineri dimineaţă slujba înmormântării.

***

Arhimandritul Rafael Ghiţă s-a născut în comuna Negraşi, judeţul Argeş, la 2 septembrie 1956. A urmat cursurile primare în satul natal, iar între anii 1971-1976 Seminarul Teologic din Craiova. A fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti în anul 1976, după care a urmat stagiul militar. A absolvit studiile universitare în 1981, cu teza de licenţă Făgăduinţele monahale, mijloc al desăvârşirii morale, sub îndrumarea preotului profesor Dumitru Radu. În acelaşi an a fost închinoviat în obştea Mănăstirii Sinaia, primind ascultarea de ghid. A fost propus de către comisia de învăţământ a Cancelariei Sf. Sinod pentru obţinerea unei burse de studii peste hotare, a susţinut examenul şi a obţinut o bursă de studiu a limbii greceşti, dar nu a putut pleca. A fost tuns în monahism la 12 iunie 1983, avându-l naş de călugărie pe lerod. dr. Irineu Pop, actualul Arhiepiscop al Albei lulia. în acelaşi an, în ziua de 28 august, a fost hirotonit ierodiacon, iar în ziua de 29 august, ieromonah, de către episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Roman lalomiţeanul. În toamna anului 1983 a fost transferat ca preot slujitor la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, iar în anul 1989 numit mare eclesiarh, până în anul 1990. Din luna august 1994 a fost numit, pentru a doua oară, mare eclesiarh, ascultare împlinită până în anul 1996. A fost hirotesit protosinghel în anul 1985 şi arhimandrit în 1999. În anul 1994, Patriarhul Teoctist i-a acordat Crucea Patriarhală pentru clerici.

A publicat câteva articole şi recenzii şi a fost martor la numeroase evenimente bisericeşti din acei ani. A urmat un stagiu de studii în Grecia, între anii 1999-2000. În luna mai 2009 a fost transferat la Catedrala Mitropolitană Sf. Spiridon Nou, Paraclis Patriarhal.

Citește despre: