Părintele Constantin Mosor a trecut la cele veșnice

Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Constantin Mosor a trecut la cele veșnice

Părintele Constantin Mosor a trecut la Domnul duminică, 11 noiembrie 2018. Sicriul cu trupul neînsufleţit al acestuia este depus la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, iar slujba de înmormântare va avea loc mâine, 13 noiembrie, după săvârșirea Sfintei Liturghii.

Părintele Constantin Mosor s-a născut la data de 13 mai 1943 în localitatea Humulesti - Tg. Neamţ, într-o familie de foarte buni credincioşi, Vasile şi Ecaterina Mosor. Tatăl său, un om sfătos şi un adevărat izvor de înţelepciune, iar mama sa, prin credinţa şi cuminţenia sa, un exemplu de soţie şi mamă creştină.

În anul 1959 s-a înscris la Seminarul Teologic de la M-rea Neamţ, după absolvirea căruia (1964) a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1968, cu teza de licenţă „Biserica din Cetatea Neamţului”. Între anii 1968-1971 a continuat studiile teologice superioare la cursurile de doctorat - secţia practică, specialitatea drept bisericesc, promovând examenul cu media 8, 89 şi calificativul „Foarte bine”.

Între anii 1971-1975 a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, obţinând şi licenţa în drept cu media 10, fiind repartizat ca notar la Notariatul de Stat Rădăuţi - Suceava. După finalizarea studiilor superioare, a fost numit profesor definitiv la Seminarul Teologic de la M-rea Neamţ, începând cu anul şcolar 1975-1976, unde a predat discipline istorice, drept bisericesc, omiletică, catehetică şi pastorală, timp de 15 ani.

Odată cu reînfiinţarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, în anul 1990, a fost numit prin concurs cadru didactic (lector universitar), unde a predat Istoria Bisericii Universale şi Drept Canonic. La 1.10.1993, din motive personale s-a retras din activitatea didactică. Între anii 1992-1995 a predat un curs de Drept canonic la Universitatea „ M. Kogălniceanu” din Iaşi.

S-a căsătorit în anul 1976, cu domnişoara Nona Ionescu, licenţiată în matematică, iar la 1.04.1976 a fost numit preot paroh la parohia „Sf. Ilie” din Tg. Neamţ, unde a păstorit până la pensionare (ianuarie 2008).

În timpul păstoririi sale, Biserica „Sf. Ilie” a fost împodobită cu o frumoasă pictură murală, fiind sfinţită în anul 1980 de către PS Adrian Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepicopiei Iaşilor. De asemenea, a contruit un asamblu parohial compus din casa parohială şi casa socială. Între anii 1996-2000 a înfiinţat o cantină socială, hrănind zilnic 100 de persoane, ulterior această cantină fiind preluată de Fundaţia Filantropică „Omenia” din Tg. Neamţ.

Pentru activitatea sa pastoral-misionară şi didactică i s-a acordat distincţia bisericească de iconom stavrofor. Preotul Constantin şi preoteasa Nona au patru copii: un băiat, licenţiat în teologie, şi trei fete, cea mai mare dintre ele fiind absolventă a Seminarului Teologic de la M-rea Agapia. După pensionarea sa din anul 2008, părintele Constantin a slujit la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Tg. Neamţ, până la adormirea sa întru Domnul.

Dumnezeu să îl odihnească în pace şi cu drepţii să îl numere!

Citește despre: