Părintele Constantin Muha s-a mutat la Domnul

15 Octombrie 2020 14:00 Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Constantin Muha, fost director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, s-a mutat la Domnul în dimineața zilei de 15 octombrie 2020.

Preotul iconom stavrofor Constantin Muha, fost director al seminarului dorohoian și inspector pe disciplina Religie ortodoxă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, s-a mutat la Domnul ieri, fiind internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași ca urmare a complicațiilor produse de infectarea cu virusul SARS-Cov-2.

Părintele Constantin Muha a absolvit Facultarea de Teologie Ortodoxă din Iași, promoţia 1994, şi cursurile de Studii aprofundate la Catedra de Teologie Sistematică a Facultăţii de Teologie  din București, în anul 1995. Din anul 1995 și până în prezent, părintele a deținut funcția de director al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, unde a predat disciplinele Muzică psaltică și Muzică liniară, fiind și membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor.

Preot paroh la Biserica „Sfânta Vineri” din Dorohoi, părintele a slujit lui Dumnezeu „cu timp și fără timp”, mistuit de râvna de a le face pe toate „ca pentru Domnul”. Părinte și soț iubitor, Dumnezeu l-a binecuvântat, împreună cu doamna preoteasă Mariana, cu trei copii, Ecaterina, Alexandra și Ștefania. Înzestrat de Dumnezeu cu har pedagogic și vocație de bun chivernisitor, părintele profesor a „ctitorit” nu doar instituția seminarului, sub administrarea sa aceasta fiind înzestrată cu toate cele necesar - construcție nouă, cantină și alte facilități - ci, de asemenea, a „ctitorit” prin puterea exemplului, prin cuvânt și prin rugăciune, sufletele nenumăraților elevi, cadre didactice, ostenitori și binefăcători ai Seminarului, enoriași ai parohiei, colaboratori și apropiați din țară și din străinătate.

Începând cu 1 septembrie 2020, părintele a ocupat, pentru scurtă vreme, funcția de inspector școlar pe disciplina Religie ortodoxă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

La plecarea fulgerătoare dintre noi spre locuri lipsite de „durere, întristare și suspin”, colectivul profesoral, absolvenții, ostenitorii și binefăcătorii Seminarului Teologic din Dorohoi transmit condoleanțe familiei și tuturor celor apropiați și deplâng plecarea dintre noi a părintelui Constantin, îndemnând totodată pe toți cei care l-au cunoscut să așeze un gând de rugăciune înaintea lui Dumnezeu pentru cel adeseori considerat „părintele Constantin cel bun”.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu sfinții întru Împărăția Sa! (Colectivul profesoral al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi)

Ultimele din categorie