Părintele Gherasim de la Colciu, cel mai bătrân monah român aghiorit, a trecut la Domnul

21 Februarie 2018 21:57 Pr. Silviu Cluci Ortodoxia în lume

Marţi, 20 februarie 2018, a trecut la Domnul părintele Gherasim (95 de ani) – cel mai bătrân monah român din Sfântul Munte Athos. Slujba înmormântării a avut loc miercuri, 21 februarie 2018, de la ora 16.00, la chilia „Sfântul Gheorghe” de la Colciu.

De loc de prin părţile Iaşului, înainte de a se călugări a fost şofer de autobuz. Vreme de aproape 30 de ani părintele Gherasim s-a nevoit în Sfântul Munte, în zona Colciu de pe moşia Mănăstirii Vatoped. Mult timp a trăit în ruinele Chiliei „Sfinţii Arhangheli” de la Colciu, dar de câţiva ani s-a mutat într-o colibă nouă din apropiere, ridicată prin bunăvoinţa unor ctitori români. Către sfârşitul vieţii l-a avut alături ca ucenic pe părintele Benedict.

Am avut binecuvântarea de a-l întâlni pe bătrânul Gherasim în mai multe rânduri. Întâia dată l-am întâlnit în vara anului 2006 la Mănăstirea Vatoped, de unde am urcat împreună către Colciu cu maşina Chiliei „Sfântul Gheorghe”, condusă de părintele Ghimnazie. Fiind împreună pe bancheta din spate a maşinii, înghesuiţi între mai multe colete, părintele Gherasim nu se necăjea deloc, ba, din contră, găsea loc de încurajări: „Oamenii buni încap… până ce se iau la bătaie”. L-am revăzut apoi pe părintele aproape la fiecare vizită la Colciu.

Dumnezeu să-l rânduiască în ceata drepţilor!

De la același autor

Ultimele din categorie