Părintele Ion Papuc de la Parohia „Sfântul Gheorghe” Piatra Neamț a fost înmormântat la cimitirul Pietricica

Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Ion Papuc de la Parohia „Sfântul Gheorghe” Piatra Neamț a fost înmormântat la cimitirul Pietricica

Astăzi, 1 mai 2022, Preacucernicul părinte iconom stavrofor Ion Papuc, preot slujitor la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Piatra Neamț, a fost înmormântat la Cimitirul Pietricica din Piatra Neamț. Slujba a fost oficiată de Înalpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la parohia unde a slujit în ultima perioadă.

Părintele Ion Papuc, preot slujitor la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Piatra Neamț, a trecut la cele veșnice miercuri, 27 aprilie 2022, în jurul orei 13:00, după o îndelungată suferință. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus joi, 28 aprilie, la Biserica „Sfântul Gheorghe”, iar în această după-amiază, IPS Teodosie, PS Varlaam Ploieșteanul și PS Nichifor Botoșăneanul, au oficiat slujba de înmormântare. 

La slujba de prohodire au fost prezenți în jur de 90 de clerici și aproximativ 600 de credincioși.

La finalul slujbei, Arhiepiscopul Teodosie a adresat familiei și celor prezenți un cuvânt de mângâiere:

Conducem pe drumul veșniciei, în această perioadă de nădejde și de lumină a Învierii un slujitor vrednic, care s-a făcut un bun povățuitor păstoriților săi, cu o familie frumoasă, iar credincioșii au fost o prelungire a familiei sale. L-am cunoscut în studenție, eram asistent universitar, și mi-a fost unul din cei mai apropiați studenți. Cu o ținută ireproșabilă, cu un chip senin, pe care și l-a păstrat și acum, după ce sufletul a părăsit trupul, care arată că a trăit în lumină și cu lumina lui Hristos. Era un student foarte bun, un coleg apropiat cu ceilalți și, iată, firul vieții lui s-a oprit aici, deși după fire ar fi trebuit să trăiască măcar, cum spune psalmistul, șaptezeci sau optzeci de ani. Dar fiecare are lungimea firului vieții, lăsată de Dumnezeu, când omul își împlinește menirea, Dumnezeu îl cheamă la El să continuie viața deplin în locul în care durerea, suspinul și tristețea se sfârșesc. Iată, ca slujitor întâi în locurile natale, apoi aici în oraș, având o familie frumoasă, cu copii și nepoți, având o soție care l-a însoțit tot timpul cu vrednicie, cu dragoste, cu afecțiune și care i-a dăruit în misiunea lui preoțească un mare ajutor.

În continuare, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a ținut un scurt cuvânt: Ne despărțim de părintele Ion într-o atmosferă de cea mai intensă lumină și nădejde care ne inundă sufletele după praznicul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos din morți. Părintele Ion a părăsit lumea aceasta, sufletul său s-a despărțit de trup în ziua de miercuri a Săptămânii Luminate. În popor se spune că toți cei care mor în Săptămâna Luminată trec prin Împărăția cerurilor, potrivit cuvântului cântărilor pascale care spune «Paștile prin care ni s-au deschis nouă ușile raiului».

În cele din urmă, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a transmis binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan: Ca slujitor prețuit și iubit al sfintelor altare și în Biserica «Sfântul Gheorghe» din Piatra Neamț, transmit binecuvântarea Înalpreasfințitului Mitropolit Teofan și rugăciunea dânsului, dar și mulțumirea pentru frumoasa slujire pe care a purtat-o atâția ani cu statornicie. Slujba înmormântării încercuiește o despărțire dureroasă de fiecare dată. Cuvântul dor, poartă în el o durere pe care o au cei ce au fost într-o legătură de iubire cu cel ce a trecut la Domnul, o legătură de durere pentru că până la întâlnire, singura mângâire rămâne rugăciunea și nădejdea că cel ce a plecat la Domnul cunoaște lumina și mângâierea pe care Domnul a făgăduit-o celor ce cred în El.

După cuvântările ținute de cei trei ierarhi, preoții au înconjurat biserica cu sicriul pe umeri, apoi convoiul funerar s-a îndreptat spre cimitirul „Pietricica”, unde trupul neînsuflețit a fost înhumat.

Scurtă bibliografie

Părintele Ion Papuc s-a născut la data de 14 octombrie 1961 din părinții Ion și Silvia Papuc, în comuna Slatina din județul Suceava. Tatăl, Ion Papuc, a fost magazioner și gestionar, un om foarte credincios și muncitor. Mama, Silvia Papuc, a fost casnică, bucătăreasă la o cantină socială (cămin de bătrâni), și a fost nelipsită de la slujbele Bisericii.

Părintele Ion Papuc a absolvit primele zece clase la școala din comuna Slatina, jud. Suceava. Între anii 1978-1983 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. De-a lungul timpului, preotul a dirijat corul de la seminar și pe cel de la institutul teologic.

S-a căsătorit în anul 1988 cu doamna Mariana Călin, Taina Cununiei primind-o în Biserica „Sfinții Voievozi” din Slatina, jud. Suceava, fiind oficiată de părintele M. Hrestic. Din căsătoria lor s-au născut doi copii: Angela și Petru.

Preacucernicul preot Ion Papuc a primit Sfânta Taină a Hirotoniei în anul 1988, fiind hirotonit de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Între anii 1988 – 2000 a fost preot paroh la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din comuna Hangu, jud. Neamț, unde a restaurat biserica integral, a realizat pictura, a recondiționat acoperișul, ș.a. A construit o casă parohială și a renovat casa de prăznuire. Pentru osteneala sa a primit distincția de iconom stavrofor în anul 1996.

În anul 2000 a venit la Piatra Neamț, la Parohia „Sfântul Gheorghe”, unde a lucrat împreună cu părintele paroh Gheorghe Ailioaei la restaurarea bisericii, a picturii și la construirea noii case sociale.

A avut o slujire rodnică de păstor duhovnicesc – 34 ani de preoție – împlinindu-și chemarea de vrednic slujitor al Sfântului Altar.

Citește despre: