Părintele Mitropolit Teofan în Sfânta și Marea Joi : „Dumnezeu dorește ca în fiecare om să se împlinească taina răstignirii Sale”

29 Aprilie 2021 23:36 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, 29 aprilie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași și s-a rugat dimpreună cu obștea monahală de la Mănăstirea Golia, săvârșind Denia celor 12 Evanghelii.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu slujba Vecerniei, a fost oficiată în această dimineață de IPS Părinte Teofan la Catedrala Mitropolitană. În această zi, în bisericile ortodoxe, la Proscomidie a fost scos un Sfânt Agneț special, ce va rămâne pe Sfânta Masă până în Marțea Luminată, când se va sfărâma și se va așeza în Chivotul din Sfântul Altar. Sfântul Agneț sfințit în Joia Mare reprezintă Sfânta Împărtășanie pentru tot anul, iar din aceste Sfinte Taine se vor împărtăși copiii și bolnavii.

În această seară, Părintele Mitropolit Teofan a săvârșit Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, numită și Denia celor 12 Evanghelii, la Mănăstirea ieșeană Golia. Conform rânduielii, după citirea Evangheliei a V-a, Părintele Mitropolit a purtat pe umeri Sfânta Cruce din Sfântul Altar și a așezat-o în mijlocul bisericii.

„Avem cuvântul Sfântului Maxim Mărturisitorul care a rostit zicând că «Dumnezeu dorește ca în fiecare om să se împlinească taina întrupării Sale». Îndrăznim și noi a spune, preluând cuvântul Sfântului Maxim, că Dumnezeu dorește ca în fiecare om să se împlinească taina Cinei Sale celei de Taină. Dumnezeu dorește ca îi fiecare om să se împlinească taina spălării picioarelor. Dumnezeu dorește ca în fiecare om să se împlinească taina răstignirii Sale și în fiecare om, Dumnezeu dorește să se împlinească taina îngropării și a învierii Sale. Să ne binecuvinteze Dumnezeu cu gândul Său, care să se înrădăcineze în mintea noastră, în inima noastră, în ființa noastră, ca taina mântuirii Sale să cuprindă viața noastră și viața lumii”, a afirmat la final Înaltpreasfinția Sa.

Vineri seară, credincioșii sunt așteptați să participe la Prohodul Domnului Iisus Hristos.

Mănăstiri: Mănăstirea Golia

De la același autor

Ultimele din categorie