Părintele Mitropolit Teofan a sfințit biserica cimitirului din localitatea Valea Adâncă

2 August 2020 14:01 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În Duminica a VIII-a după Rusalii, 2 august 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a târnosit biserica noului cimitir din Valea Adâncă, comuna Miroslava, județul Iași. Tot cu acest prilej, chiriarhul a binecuvântat și noul complex funerar din localitate.

Credincioșii din localitatea Valea Adâncă au o nouă biserică pentru oficierea sfintelor slujbe și un nou cimitir pentru cei care trec la cele veșnice. Încă de la primele ore ale dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a săvârșit sfințirea noului sfânt lăcaș, construit în stil maramureșan. După stropirea pereților de lemn cu apă sfinţită şi ungerea lor cu Sfântul şi Marele Mir, ierarhul a binecuvântat şi pecetluit Sfânta Masă, a sfințit icoanele din interiorul lăcașului și catapeteasma. În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea bisericii, nu înainte de-a le citi credincioșilor de față rugăciunea cea mare de dezlegare. La final, Părintele Mitropolit a binecuvântat noua casă mortuară și troița din fața sfintei biserici. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de diac. Mihai Ursache.

„Maica Domnului ne spune «faceţi orice vă va spune El»

În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Teofan le-a oferit celor prezenți câteva îndemnuri cu privire la modul în care trebuie să ținem Postul Adormirii Maicii Domnului: „Această perioadă este binecuvântată pentru a medita în primul rând la Taina Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. A medita la taina smereniei, căci nu a existat, nu există și nu va fi o ființă umană mai măreață și mai smerită precum Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Smerenia este taina puterii celei adevărate, căci aceasta este puterea care îl poate converti pe celălalt, iar în lumea noastră plină de ambiții și de orgolii nemăsurate, avem nevoie de taina smereniei ca de aer, singura care mai poate să atingă sufletul omului împietrit. Postul acesta este timp binecuvântat la ceea ce Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a spus la nunta din Cana Galileii: faceţi orice vă va spune El. Trăim vremuri nu tocmai ușoare, oamenii din diferite straturi ale societății ne spun ce avem de făcut. Într-o lume în care primim atâtea îndemnuri, atâtea sfaturi, parcă nu mai știi pe cine să urmezi, dar Maica Domnului ne spune faceţi orice vă va spune El, adică să urmăm cuvântul Domnului Hristos și cuvântul Domnului îl aflăm în Dumnezeiasca Scriptură, în învățătura Bisericii și în glasul conștiinței fiecăruia”.

Pentru implicarea în ridicarea bisericii și pentru meritele sale deosebite, primarul Dan Niță a primit din partea ierarhului o distincție de vrednicie și o ediție din Sfânta Scriptură.

Biserica cu hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfântul Daniil Sihastrul” din satul Valea Adâncă a fost ridicată între anii 2019 – 2020, sub coordonarea primarului și cu sprijinul Consiliului local al comunei Miroslava. Lăcașul face parte din noul cimitir al localității.

De la același autor

Ultimele din categorie