Părintele Patriarh Daniel: „Dacă omul este bun și cu cei care sunt răi, atunci el arată bunătatea lui Dumnezeu prezentă și lucrătoare în el”

Arhiepiscopia Bucureştilor

Părintele Patriarh Daniel: „Dacă omul este bun și cu cei care sunt răi, atunci el arată bunătatea lui Dumnezeu prezentă și lucrătoare în el”

Duminică, 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, Părintele Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Reședinței Patriarhale.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Patriarhul României a relatat minunea care este amintită de „Acoperământul Maicii Domnului”, sărbătoare destul de populară mai ales în tradiția slavă, dar și în cea a Bisericii Ortodoxe Române:

În Biserica Vlaherne de la Constantinopol, în timpul împăratului bizantin Leon cel înțelept, care a împărățit între anii 886 și 912, într‑o sâmbătă spre duminică s‑a făcut rugăciune de priveghere. La un moment dat, Sfântul Andrei, un nevoitor și rugător, și ucenicul său, Epifanie, au văzut‑o pe Maica Domnului stând deasupra credincioșilor în biserică, fiind însoțită de o mulțime de îngeri și de sfinți. Cei mai apropiați de ea erau Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Teologul sau Evanghelistul. Maica Domnului se ruga pentru toți cei care erau în biserică și pentru întreaga lume. În sinaxar se spune că din mâini avea peste popor întins un acoperământ luminos, anume acoperământul protector al tuturor celor care se roagă lui Dumnezeu.

Patriarhul României a vorbit, de asemenea, și despre textul evanghelic duminical – un fragment din Predica de pe munte despre iubirea vrăjmașilor:

Iubirea de vrăjmași este o poruncă nouă, greu de împlinit, pentru că, în general, omul păcătos și egoist uită repede și pe cei care i‑au făcut bine. Cu atât mai dificil este pentru el să‑i iubească pe cei care i‑au făcut rău. Adesea, se uită facerea de bine, dar se ține minte tot ce a fost rău împotriva noastră, orice cuvânt și faptă”, a explicat Preafericirea Sa [...]. Ceea ce ne cere Mântuitorul pare în contrast cu obișnuința oamenilor, dar, de fapt aceasta este starea normală a omului: de a nu răspunde la răutate cu răutate, ci cu bunătate pentru că ‹Dumnezeu este bun și cu cei nemulțumitori și răi›. Iar dacă omul este bun și cu cei care sunt răi atunci el arată bunătatea lui Dumnezeu prezentă și lucrătoare în el. Prin aceasta, omul ajunge asemenea lui Dumnezeu cel milostiv, iertător, bun și sfânt”.

Spre final, Părintele Patriarh a subliniat dificultatea punerii în practică a acestei porunci divine și a spus că ea poate fi făcută în etape: întâi iertarea, apoi iubirea:

Mai întâi se face un efort de a ierta pe cei care ne sunt dușmani sau ne urăsc. Aceasta înseamnă pomenirea lor în rugăciune și cererea ca Dumnezeu să le schimbe comportamentul, modul de a gândi și de a făptui.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: