Părintele Patriarh Daniel: „Piatra pe care se va zidi Biserica este mărturisirea Sfântului Apostol Petru”

Arhiepiscopia Bucureştilor

Părintele Patriarh Daniel: „Piatra pe care se va zidi Biserica este mărturisirea Sfântului Apostol Petru”

„Sfinții Apostoli Petru și Pavel au această trăsătură comună a simțirii și mărturisirii dumnezeirii lui Hristos. De aceea, mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos, a lui Iisus din Nazaret, este piatra, sau temelia pe care este zidită Biserica”, a spus Patriarhul Daniel joi, 29 iunie.

„Când Mântuitorul mărturisește zicând: «Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui», se referea nu la persoana lui Petru, care era schimbătoare, ci la mărturisirea lui Petru privind dumnezeirea lui Iisus Hristos.”

„Aceste mărturisiri puternice, directe, copleșitoare ale dumnezeirii lui Iisus Hristos sunt comune celor doi apostoli și aici vedem că ei au simțit adevărul acesta ca pe o realitate întemeietoare la Bisericii”, a subliniat Preafericirea Sa.

„Hristos este Fiul cel veșnic al lui Dumnezeu care s-a făcut Om pentru mântuirea oamenilor și a întemeiat Biserica tocmai ca lucrare de mântuire a tuturor popoarelor, pornind de la Ierusalim.”

Patriarhul României a mai spus că, deși aveau personalități foarte diferite, Sf. Ap. Petru și Pavel au avut în comun credința puternică în dumnezeirea lui Hristos, mărturisirea acesteia, dragostea pentru Hristos și Biserică, pocăința sinceră și martiriul lor la Roma, în aceeași zi de 29 iunie a anului 67 de la Nașterea lui Hristos.

Preafericirea Sa a amintit că Sf. Ap. Pavel avea conștiința că a fost ales pentru misiune încă din pântecele maicii sale.

„Dumnezeu preferă într-un mod unic pe fiecare persoană”, a spus Patriarhul Daniel, iar „preferința Sa este punere într-o lucrare a celor pe care-i preferă”.

De asemenea, Sf. Ap. Pavel este „singurul apostol care vorbește despre Biserica lui Hristos ca fiind Trupul Său, numit de Sfinții Părinți Trupul tainic a lui Hristos”.

„Acest capitol important al credinței l-a învățat în fața porților Damascului, atunci când a prigonit Biserica lui Hristos”, a explicat Patriarhul României. „El lovea în creștini, dar durerea o simțea Capul Bisericii, Iisus Hristos.”

„Tuturor celor care poartă numele de Petru și Pavel, sau derivate le dorim sănătate și bucurie și mult ajutor la Dumnezeu în păstrarea și promovarea credinței”, a mai spus Preafericirea Sa.

„Acești doi sfinți apostoli martiri sunt, pentru noi, dascăli ai pocăinței, ai iertării, ai unității Bisericii și ai sfințeniei vieții creștine. Ei ne învață să ne rugăm neîncetat, să săvârșim fapte bune izvorâte din iubire milostivă, să păstrăm unitatea Bisericii și să împlinim voia lui Dumnezeu în viața noastră.”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat joi la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Dicționar de simboluri

Apostolapostolos (gr.) înseamnă „trimis”, adică misionar.

Pescari de oameni – „Cei care-i adună pe oameni în Împărăția Cerurilor”, conform Patriarhului Daniel.

Piatra – Îl simbolizează pe Mântuitorul Iisus Hristos, temelie și cheie de boltă pentru Biserică; piatra de la care își ia noul nume Sf. Ap. Petru este piatra mărturisirii, căci el mărturisește dumnezeirea lui Hristos, revelată lui de Dumnezeu.

„Mărturisirea lui Petru nu este rezultatul inteligenței lui umane, ci este rezultatul descoperirii divine că în Iisus locuiește plinătatea Dumnezeirii, după cum a văzut și Sfântul Apostol Pavel mai târziu”, a spus Patriarhul Daniel joi.

Cheile din icoana Sf. Ap. Petru – Cheile care deschid Împărăția Cerului. Sf. Ap. Petru și Pavel sunt și ocrotitorii celor privați de libertate în penitenciare.

„Înseamnă cheile intrării în Împărăția Cerurilor, și anume pocăința și iertarea păcatelor. Fără pocăință și fără iertarea păcatelor dată de Hristos prin duhovnic nu există intrare în Împărăția Cerurilor”, a mai spus joi Patriarhul României

Sabia din icoana Sf. Ap. Pavel – „Sabia cuvântului care desparte adevărul credinței de erezie, virtutea de păcat și sfințenia de patimile egoiste”, a mai explicat Preafericirea Sa.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: