Părintele Patriarh Daniel: „În vindecarea bolnavilor contează foarte mult și credința comunității”

Arhiepiscopia Bucureştilor

Părintele Patriarh Daniel: „În vindecarea bolnavilor contează foarte mult și credința comunității”

    • Părintele Patriarh Daniel
      Părintele Patriarh Daniel: „În vindecarea bolnavilor contează foarte mult și credința comunității” / Foto: basilica.ro

      Părintele Patriarh Daniel: „În vindecarea bolnavilor contează foarte mult și credința comunității” / Foto: basilica.ro

„În vindecarea bolnavilor contează foarte mult și credința comunității, a obștii, a celor din jur”, a spus Patriarhul Daniel în omilia sa din Duminica Vindecării lunaticului.

„La slujba Sfântului Maslu, în general, participă oameni care sunt milostivi și care se roagă pentru vindecarea celor bolnavi și care se roagă și pentru ca Dumnezeu să-i ferească pe ei de boală, de suferințe. Deci un fel de rugăciune pentru prevenirea suferinței, pentru cei care sunt încă sănătoși, iar cei care sunt bolnavi să fie vindecați.”

Bolnavul are nevoie de rugăciunea noastră

„Când Iisus mustră mulțimea pentru necredință, se referă și la faptul că existau, în timpul Lui, unii oameni care așteptau minunile ca pe un spectacol”, a subliniat Preafericirea Sa, explicând evanghelia duminicii.

„Iisus, indirect, când mustră pe cei necredincioși, vrea să le spună că trebuie să se roage și ei pentru cei bolnavi, să fie solidari cu cei suferinzi și să nu fie doar spectatori, ci să fie și rugători.”

„Această Evanghelie ne învață că rugăciunea părinților pentru copii este de mare folos, dar și a rudelor, și a vecinilor, și a prietenilor, pentru că, în ziua de suferință mare, cel bolnav nu se mai poate concentra uneori la rugăciune și are nevoie de rugăciunea altora”, a mai spus Patriarhul României.

„De aceea, Biserica are o mulțime de rugăciuni pentru cei bolnavi, pentru cei suferinzi, pentru tot sufletul întristat și necăjit, pe care nu are cine să-l miluiască, după cum se spune într-o rugăciune de la Litie.”

„Această rugăciune pentru cei bolnavi se arată și prin faptul că, în spitale, se află capele sau paraclise și preoți de caritate care se roagă pentru cei bolnavi împreună cu rudele, cu apropiații celor bolnavi și adesea alină durerea”, a amintit Preafericirea Sa.

„Împreună cu medicul competent, preotul rugător alină suferința celor bolnavi și uneori contribuie pentru vindecarea sufletească și trupească a celor aflați în suferință.”

„Nu la cuvinte magice pleacă demonii”

Prin această vindecare și explicațiile date ulterior ucenicilor, Mântuitorul „îi vindecă de neștiință privind manifestările lucrării diavolești, și anume că nu-i suficient să pronunțe cuvinte de alungare a demonilor, ci trebuie și o pregătire spirituală deosebită”, a subliniat Patriarhul Daniel.

„Trebuie credință puternică, pentru că nu la cuvinte magice pleacă demonii din omul posedat, ci în fața unei credințe puternice, fierbinți, de unire a omului cu Dumnezeu. Această comuniune a omului cu Dumnezeu se cultivă prin rugăciune stăruitoare și prin post deplin sau jertfelnic.”

„Prin postul jertfelnic, deplin, care-l face pe om mai smerit și mai mult încrezător în puterea lui Dumnezeu decât în propriile sale puteri, Hristos Domnul se face prezent în sufletul omului credincios, rugător și postitor”, a explicat Preafericirea Sa.

Postul deplin înseamnă fără mâncare și fără apă și reprezintă „punerea sufletului și trupului în stare de jertfă” și de „încredere doar în ajutorul lui Dumnezeu dincolo de orice pricepere omenească”.

De aceea, perioadele de post rânduite de Biserică „sunt perioade de întărire a credinței și în același timp de sporire, îmbogățire, luminare și sfințire a vieții creștine”, a adăugat Părintele Patriarh Daniel.

„Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, să dăruiască sănătate și vindecare celor bolnavi și să mângâie pe toți părinții care au copiii în suferință, fie suferință din cauza bolilor trupești, fie sufletești, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a încheiat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: