Părintele Petru Fercal, noul protopop al Protopopiatului Botoșani

26 Noiembrie 2020 12:33 Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Petru Fercal, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani și fost misionar protopopesc este noul protopop al Protopopiatului Botoșani. Hirotesia sa avut loc luni, 23 noiembrie 2020 și a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Părintele Petru Fercal îi succede în această misiune părintelui Lucian Leonte, care a coordonat preoţii din Protopopiatul Botoşani timp de treizeci de ani, iar de curând a ieșit la pensie.

În cadrul cuvântului rostit cu prilejul ceremoniei, Părintele Mitropolit Teofan a apreciat eforturile misionare ale părintelui Petru Fercal de până acum și a menționat faptul că, dintre toate argumentele pentru care a luat această decizie, cel mai important este acela că părintele este un om cu vastă experiență acumulată de-a lungul vremii.

De asemenea, ierarhul i-a mulțumit părintelui Lucian Leonte pentru întreaga activitate desfășurată până acum, apreciind faptul că, în ciuda vârstei și a obligațiilor de la parohie, nu a renunțat la această responsabilitate. Acesta, la rândul său, a adus un gând de recunoștință IPS Părinte Teofan pentru sprijinul și încrederea acordată în tot acest timp, dar și tuturor ierarhilor din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu care a avut binecuvântarea de a colabora pe parcursul misiunii sale și, nu în ultimul rând, tuturor preoților din cadrul Protopopiatului Botoșani care i-au fost alături în această misiune și au contribuit la bunul mers al lucrurilor.

Părintele Petru Fercal a adus, de asemenea, gând de aleasă apreciere IPS Părinte Teofan pentru misiunea încredințată și a mulțumit fostului protopop, preoților și tuturor ostenitorilor din cadrul Protopopiatului Botoșani, asigurându-i de întreaga sa contribuție în continuarea misiunii „cu bucurie, dragoste și adâncă trăire duhovnicească”.

Cine este Părintele Petru Fercal?

Pr. Petru Fercal s-a născut la 30.03.1960, în localitatea Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, din părinţii Nicolae şi Ecaterina Fercal, el fiind al treilea din cei șapte copii. A urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale în perioada 1967-1975 în satul natal.

În perioada 1975-1977 a urmat prima treaptă de liceu la Liceul „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, iar în perioada 1978-1983 a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, cu media generală 9.09, ca şef de promoţie.

În 1983-1984 a urmat stagiul militar la Unitatea Militară 01336 din Zalău, iar între anii 1984-1988 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar Bucureşti, având cea mai mare medie generală din Arhiepiscopia Iaşilor – 9, 41.

S-a căsătorit cu d-ra Chirvase Elena în 1988 şi are trei copii: Andreea – născută în 1989, Andrei – născut în 1991 şi Ioan – născut în 2008. În 30 noiembrie1988 a fost hirotonit diacon, iar în 1 decembrie 1988 preot pe seama parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani.

În 1990 a fost numit ca misionar la Protopopiatul Botoşani şi a urmat cursurile de Metodologie şi Didactică organizate la Institutul Teologic din Bucureşti. În 1998 a urmat cursurile postuniversitare de pregătire psihopedagogică în cadrul Univ. „Al. I. Cuza” Iaşi şi cursurile de definitivare. În 1999 a urmat cursurile de promovare. În anul 2007 a participat la Atelierul de pregătire din cadrul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” susţinut la Protopopiatul Botoşani.

Printre frumoasele realizări ale Părintelui Petru Fercal se numără și Aşezământul pastoral-filantropic cu demisol, parter şi mansardă (cantină, club pentru tineri și bibliotecă). În anul 2011, luna octombrie, ziua 30 a avut loc sfinţirea Bisericii, a Aşezământului Pastoral-Filantropic şi a casei parohiale de către IPS Părinte Teofan şi PS Părinte Calinic Botoşăneanul alături de un sobor de preoţi şi diaconi, cu această ocazie primind distincţia de iconom stavrofor.

Ultimele din categorie