Părintele protopop emerit Constantin Marin, condus către ceruri

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi, a săvârşit joi, 4 iunie 2020, slujba Înmormântării părintelui protopop emerit Constantin Marin, fost paroh al Bisericii „Sfântul Mina” din Bârlad.

Ceremonialul a fost precedat de săvârşirea Sfintei Liturghii de către părintele Vasile Lăiu, protopop de Bârlad, împreună cu mai mulţi slujitori ai Sfântului Altar din municipiul Bârlad. Numeroşi credincioşi au participat la cele două slujbe săvârşite pentru părintele protopop emerit Constantin Marin. Părintele Episcop Ignatie a vorbit în cuvântul adresat celor prezenţi despre faptul că moartea, datorită Învierii Domnului Hristos, deschide perspectiva unei alte vieţi: „Este un moment de mare tristeţe, pentru că pleacă din această lume trecătoare unul dintre bunii preoţi pe care i-a avut Biserica şi implicit Episcopia Huşilor. Orice pierdere înseamnă o sărăcire. Plecarea cuiva din lumea aceasta, pe drumul veşniciei, inevitabil ne aşază într-o stare de reflecţie asupra modului cum ar trebui să ne trăim viaţa, cum ar trebui să fim atenţi faţă de sufletul nostru”.

Ierarhul de la Huşi a remarcat delicateţea şi discreţia pe care le-a avut părintele protopop emerit Constantin Marin: „Mi-a fost tare dragă delicateţea şi discreţia lui. În spatele gingăşiei şi discreţiei sale, am simţit un om bun. Lucru confirmat de toţi preoţii. A trudit 46 de ani în slujirea Bisericii. O viaţă de om. Sunt ani de jertfă, de dragoste, de împliniri, pe care i-a pus pe altarul Bisericii”.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Constantin a fost purtat apoi către Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad. Părintele protopop emerit Constantin Marin a fost vreme de peste trei decenii paroh al Bisericii „Sfântul Mina” din Bârlad. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț și Institutul Teologic de Grad Universitar din București. După cum menţionează site-ul Eparhei Huşilor, de-a lungul activității pastorale a mai activat ca preot în parohiile Odaia Bursucani şi Dumeşti II din judeţul Vaslui, iar din 1987 a fost numit preot paroh la Biserica „Sfântul Mina” din Bârlad. În toate aceste locuri s-a implicat în restaurarea bisericilor parohiale și în întărirea credinței în rândul enoriașilor, fiind unul dintre cei mai apreciaţi părinţi duhovniceşti ai Bârladului. Între anii 2007-2009 a fost protopop al Protopopiatului Bârlad. În ultimii ani de viaţă a depus un efort considerabil la construirea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din zona Polimed a oraşului Bârlad.

De la același autor

Ultimele din categorie