Participare ATOR Iaşi la Congresul internaţional anual „Nepsis“

Arhiepiscopia Iaşilor

Participare ATOR Iaşi la Congresul internaţional anual „Nepsis“

Capitala Portugaliei a găzduit, în perioada 26-28 septembrie 2014, Congresul internaţional anual „Nepsis“, organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale. Cei aproximativ 250 de participanţi au venit din Italia, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Franţa, Belgia, Olanda, precum şi din România. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, la eveniment au fost prezenţi şi trei tineri de la Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR), filiala Iaşi - Irina Vaida, Daniel Creţu şi Ilinca Ursache.

Invitatul de onoare al Congresului „Nepsis“ din acest an a fost părintele  Vasile Mihoc, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu, care a susţinut în prima zi o conferinţă pe tema „Taina Sfintei Spovedanii şi a Sfintei Împărtăşanii în Biserica primară“. Discursul părintelui profesor a ilustrat întâi de toate importanţa celor două Sfinte Taine pentru creştinul care doreşte să rămână aproape de Hristos, aducând argumente biblice şi dogmatice. Concluzia sa a fost că suntem datori a ne împărtăşi cât mai des, dacă nu chiar de fiecare dată când luăm parte la Sfânta Liturghie.

Participanţii au avut, de asemenea, bucuria de a-i întâlni pe PS Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pe PS Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, pe Preasfinţitul Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, şi pe PS Părinte Ignatie Mureşanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei. A fost prezent şi părintele vicar al Episcopiei Italiei, arhimandritul Atanasie, care a captat atenţia tinerilor şi a adulţilor prin prezentarea sa intitulată „Tainele lui Dumnezeu ascunse în creaţia Sa - ce ne spun ştiinţa modernă şi Sfânta Scriptură“. Au urmat, în mod firesc, dialoguri şi întrebări care au primit un răspuns cât mai lămurit posibil, în cadrul atelierului tematic „Teologia şi ştiinţa“. Tinerii au avut astfel posibilitatea de a se înscrie la unul din şase ateliere, care au abordat teme precum Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie, drogurile digitale din viaţa tinerilor, secularizare şi sexualitate etc.

Momentul artistic din a doua seară a fost o adevărată surpriză pentru toţi. S-au ascultat piese româneşti, portugheze şi irlandeze. Tinerii au dovedit talente neaşteptate, cântând la chitara portugheză, acordeon, nai, iar interpretările vocale ale cântecelor populare româneşti i-au impresionat până la lacrimi pe românii plecaţi departe de ţară.

Duminică, în ultima zi a congresului, toţi tinerii au luat parte la Sfânta Liturghie, la care au slujit patru ierarhi: PS Siluan, PS Timotei, PS Marc Nemţeanul şi PS Ignatie Mureşanul, înconjuraţi şi un sobor de 20 de slujitori. Credincioşii au dat răspunsurile împreună cu cei de la strană şi s-au împărtăşit în număr foarte mare, ceea ce i-a făcut să se simtă şi mai aproape de Biserica primelor secole şi de cuvintele de învăţătură rostite la congres. IPS Părinte Iosif, Arhiepiscopul Europei Occidentale, a transmis printr-o scrisoare un scurt cuvânt celor prezenţi şi a mulţumit celor implicaţi în organizare, exprimându-şi regretul că nu a putut participa decât sufleteşte la această întâlnire.

Locul congresului de anul viitor s-a stabilit în Dublin, Irlanda, însă tinerii participanţi şi-au exprimat dorinţa de a se revedea cât mai curând. Membrii ATOR Constanţa şi ATOR Iaşi i-au invitat pe noii prieteni în taberele organizate de ei în fiecare vară la Mănăstirea „Sf. Ioan Casian“ şi la Nemţişor. Întâlnirea „Nepsis“ de anul acesta a fost încă o concretizare a nevoii de comuniune între ortodocşii români de pretutindeni. Pe parcursul celor trei zile, fiecare participant s-a putut regăsi, emoţionat şi voios deopotrivă, ca parte dintr-o Biserică vie, în centrul căreia Hristos este prezent şi acum. Împărtăşiţi din acest duh al comuniunii, românii din Occident rămân mult mai uşor uniţi şi statornici. (Irina-Ştefania Vaida)

Citește despre: