Paştile în locurile sfinte din Israel

Documentar

Paştile în locurile sfinte din Israel

Tot mai mulţi dintre credincioşii români îşi îndreaptă paşii în perioada Sf. Paşti spre locurile sfinte din Israel. Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei organizează şi în acest an pelerinaje în Israel, în perioada sărbătorii pascale, după cum ne-a informat pr. Daniel Tode, coordonatorul pelerinajelor externe.

Fiecare dintre noi îşi începe în fiecare an „călătoria“ spre Lumina Sfântă a Învierii, îngrijind de trup şi mai ales de suflet prin post, rugăciune şi primirea Sfintelor Taine, prin fapte de milostenie şi timp petrecut mai cu folos. Există credincioşi care doresc ca, măcar o dată în viaţă, să păşească pe urmele lui Hristos Domnul, să se închine la Sfântul Mormânt, să parcurgă Drumul Crucii sau Via Dolorosa şi, în cele din urmă, să primească Lumina Sfântă a Învierii chiar în momentul când aceasta coboară, aşa cum se întâmplă de aproape 2000 de ani, sub diverse forme, deasupra Sfântului Mormânt din Israel.

Aceşti credincioşi se transformă în pelerini chiar de Sf. Paşti, participând la călătoriile de suflet organizate în fiecare an de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. „Pelerinajele de Sf. Paşti în Israel sunt deosebite pentru că se merge în perioada când vine Lumina Sfântă, care de aproape 2000 de ani tot coboară asupra bisericii Sf. Mormânt. Pelerinii merg pentru a întâmpina minunea dumnezeiască, pentru a se îmbogăţi duhovniceşte. Cei care doresc să participe la acest moment unic din Sâmbăta Mare, în jurul orei 14:00, trebuie să se pregătească de cu seară astfel încât la 3 dimineaţa să meargă să stea la rând. Nu se garantează că vor avea şanse de izbândă în încercarea de a intra în biserica Sf. Mormânt, ştiţi de altfel ce aglomerat este în fiecare an, însă se vor afla acolo, în faţa bisericii, când Lumina Sfântă apare sub diferite forme, în funcţie de credinţa fiecăruia: pentru unii sub formă de lumină, pentru unii sub formă de nor, pentru alţii sub formă de porumbel. Depinde de credinţa fiecăruia. Chiar şi dacă nu vor intra în Biserică, credincioşii vor primi Lumina de la Patriarhul ortodox al Ierusalimului“, ne-a spus părintele Daniel Tode, coordonatorul pelerinajelor externe.

Părintele subliniază că, în primele minute, Lumina Sfântă nu arde, nu mistuie, iar acest lucru se întâmplă an de an. „În funcţie de posibilităţi, de disponibilitatea credincioşilor, dacă nu vor fi obosiţi după o noapte nedormită, vor putea merge la Sf. Liturghie din noaptea Învierii, săvârşită la aşezământul românesc de la Ierusalim, unde se pot şi împărtăşi, dacă doresc şi dacă au postit. În Vinerea Mare, credincioşii pot participa în Cetatea Ierusalimului la slujbele specifice acestei zile“, a mai spus pr. Tode. În aceeaşi zi de vineri, a Patimilor, programul include şi vizita la biserica ce adăposteşte locul casei părinţilor Maicii Domnului, la biserica Sfântului Mormânt, se parcurge Via Dolorosa sau Drumul Crucii, cu cele 14 opriri, Golgota, Piatra Ungerii şi toate paraclisele.

Din Nazaret la Betleem şi Ierusalim

Pelerinajele în Israel de Sfintele Paşti sunt organizate în perioada 8-16 aprilie, 8 zile/8 nopţi la tariful de 795 de euro, în perioada 6-16 aprilie, 10 zile/10 nopţi, pelerinaj ce include şi Muntele Sinai, tariful fiind de 920 de euro, precum şi în perioada 8-17 aprilie, 9 zile/9 nopţi - 890 de euro, de asemenea, pelerinaj ce cuprinde şi Muntele Sinai.

În preţ sunt incluse servicii precum transportul cu avionul pe ruta Bucureşti - Tel Aviv - Bucureşti, taxe de aeroport,  asistenţă în aeroport la sosire şi plecare, cazarea la hoteluri de 3/4*, în camere duble, cu aer condiţionat, baie, telefon, televizor, demipensiune (2 mese pe zi), taxe de intrare la obiectivele din program, transport cu autocar cu aer condiţionat, conform programului, precum şi  preot însoţitor/ghid local vorbitor de limba română din partea Centrului de Pelerinaj. Nu sunt incluse în preţ cheltuielile personale, masa de prânz, intrarea la  Mănăstirea „Sf. Sava“ - 5 euro/persoană; plimbarea cu vaporul pe Marea Galileei - 10 euro/ persoană, asigurarea medicală, transportul cu autocarul către aeroportul Otopeni, respectiv tips-ul pentru Israel de 25 de euro.

Pelerinii vor merge în oraşul Nazaret, unde vor fi vizitate biserica greacă ortodoxă situată în preajma Izvorului Maicii Domnului, Biserica „Buna Vestire“ a Maicii Domnului, construită pe locul casei Maicii Domnului şi a Dreptului Iosif. Urmează Cana Galileei, Muntele Fericirilor şi Capernaum, iar opţional se va face o plimbare cu vaporul pe Marea Galileei. La Betleem vor fi vizitate Biserica „Naşterea Domnului“, Biserica „Sf. Ecaterina“ şi M-rea „Sf. Teodosie“, iar opţional se poate continua pelerinajul în deşert, cu microbuze arabe, până la Mănăstirea „Sf. Sava“. Ierusalim, aşezământul românesc de la Ierusalim, Valea Iordanului, cu locul adevărat al Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, M-rea „Sf. Gherasim“ de la Iordan, Ierihon - cel mai vechi oraş din lume, Muntele Ispitirii, aşezământul românesc din oraşul Ierihon şi biserica greacă ortodoxă, unde se află sicomorul lui Zaheu Vameşul sunt alte obiective ce vor fi vizitate în cadrul acestui pelerinaj.

Printre locurile ce vor mai fi vizitate amintim pustiul Hozevei, cu M-rea „Sf. Gheorghe“, unde se află moaştele Sf. Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul), Muntele Măslinilor, Scăldătoarea Vitezda, Muntele Sion, Zidul Plângerii.

Lumina Sfântă de la Ierusalim

Sf. Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, ziua, între orele 12:30-13:30, în timpul Vecerniei Mari. Se ştie că, de-a lungul secolelor, Sf. Lumină se aprinde doar la ortodocşi, ca o dovadă a dreptei credinţe. Despre Lumina Sfântă, părintele arhimandrit Ioanichie Bălan a spus: „În mod suprafiresc ea este o minune dumnezeiască necuprinsă de mintea noastră, care se repetă din an în an, în Sâmbăta Mare, de aproape 20 de veacuri. Este cea mai mare minune din zilele noastre, văzută atât de credincioşi, cât şi de necredincioşi. Este minunea care uimeşte toată mintea şi dovedeşte oamenilor până la sfârşitul veacurilor că Hristos, Lumina lumii şi Mântuitorul sufletelor noastre, a înviat din morţi a treia zi, dăruind tuturor viaţă veşnică“. În cartea „Pelerinaj la Mormântul Domnului“ a părintelui arhimandrit Ioanichie Bălan, pe care pelerinii o vor primi gratuit, credincioşii călători la locurile sfinte vor afla întreg ritualul care precede coborârea Luminii sfinte. 

 

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.14

Iaşi - 700064, România

Telefon: 0040.232.276.907;

Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet:

Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro

Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro.