Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi a vizitat Bucureştiul

Patriarhia Română

Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi a vizitat Bucureştiul

    • Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi a vizitat Bucureştiul
      Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi a vizitat Bucureştiul

      Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi a vizitat Bucureştiul

Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea a întreprins ieri, 1 noiembrie, mai multe vizite la câteva mănăstiri din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Preafericirea Sa a fost însoţit de Înaltpreasfinţitul Gheorghios, Mitropolit de Akras, părintele Panteleimon Arathymos, secretarul Cancelariei Patriarhale, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, dar şi câţiva preoţi şi diaconi.

Patriarhul Alexandriei a vizitat pentru început Paraclisul de la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului cu hramurile „Învierea Domnului”, „Icoana Maicii Domnului – Prodromiţa” şi „Sfântul Ioan Gură de Aur”. După ce Preafericirea Sa a cântat troparul ocrotitorilor lăcaşului de cult, a spus că se roagă Bunului Dumnezeu pentru ca acele lucrări de pe şantierul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului să fie duse la bun sfârşit.

În semn de mulţumire pentru frumoasa primire, Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi a oferit părintelui arhim. Ciprian, slujitor la paraclis, o cruce de binecuvântare, simbol al Patriarhiei Alexandriei, realizată de părinţi ai pustiei, iar apoi, potrivit tradiţiei, a scris pentru posteritate în Sfânta Evanghelie, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Vizita a continuat la Mănăstirea Radu Vodă, al cărei sfânt altar a fost sfinţit de către Sfântul Ierarh Chiril Lucaris. Preafericitul Teodor al II-lea şi-a manifestat bucuria de a intra într-un locaş de cult unde se păstrează moaşte ale Sfântului Nectarie Taumaturgul şi mormântul vrednicului de pomenire patriarh Justinian. Mănăstirii Radu Vodă, Preafericirea Sa a dăruit o cruce de binecuvântare, iar pe viitor, o icoană a Sfântului Chiril Lucaris şi o raclă cu oseminte ale sfântului. De asemenea, părintele stareţ a oferit Preafericirii Sale o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, Arhiereul Veşnic.

Vizita a continuat la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Mitropolitul”, unde a binecuvântat cadrele didactice şi elevii seminarişti, pe care i-a îndemnat să se roage cât mai mult pentru a fi capabili duhovniceşte pentru propovăduirea Evangheliei Mântuitorului Hristos.

„Îndemn pe elevii care se află aici în biserică să se roage Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, deoarece, aşa cum cunoaşteţi, el a fost profesor, a fost director de şcoală la Rizarion în Atena. De aceea, iubiţi elevi să vă străduiţi ca în timpul şederii voastre aici de câţiva ani la seminar şi lângă această mănăstire să învăţaţi cât mai multe lucruri bune, să vă formaţi duhovniceşte ca apoi să fiţi capabili să propovăduiţi credinţa şi să fiţi buni misionari acolo unde va rândui biserica, fie în ţară, fie chiar în străinătate. De asemenea, părinţilor obştii acestei mănăstiri pe care îi văd că sunt tineri vreau să le împărtăşesc binecuvântarea părinţilor pustiei din Egipt, a părinţilor care au fost în număr foarte mare şi s-au nevoit în Tebaida şi în multe alte locuri din Ţara Egiptului”, a spus Patriarhul Alexandriei, după cum informează Radio TRINITAS.

Ultimul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea Pasărea şi la Seminarul Teologic Liceal „Sfânta Filofteia”. Stavrofora Mihaela Costache, maica stareţă a Mănăstiri Pasărea a mulţumit lui Dumnezeu pentru frumoasa vizită pe care Patriarhul Teodor al II-lea a făcut-o obştii monahale şi elevelor de a primi binecuvântarea părintească şi a urat Preafericirii Sale sănătate şi împlinirea slujirii de mântuire a poporului binecredincios. Din partea obştii monahale şi a elevelor, maica stareţă a oferit un covoraş tradiţional, lucrat în lână de maicile mănăstirii.

Totodată, Mănăstirii Pasărea, Preafericirea Sa a dăruit o cruce de binecuvântare şi a încredinţat că va purta în rugăciune pe toţi care l-au primit cu bună credinţă. La final, Patriarhul Teodor al II-lea a vizitat atelierele mănăstirii.

Delegaţia Patriarhiei Alexandriei şi a întregii Africi a părăsit ţara noastră în data de 1 noiembrie.