Patriarhul Bartolomeu: Pacea trebuie să fie însoţită de dreptate
Într-o scrisoare care va fi citită în toate comunităţile Patriarhiei de Constantinopol în ziua de 22 mai, Patriarhul ecumenic Bartolomeu I întâmpină „cu o mare bucurie” iniţiativa Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) de a convoca Conferinţa Internaţională Ecumenică pentru Pace (IEPC), la Kingston, Jamaica, între 17 şi 25 mai 2011.
Patriarhul salută această conferinţă ca o pe oportunitate de a inspira umanitatea în vederea înfrângerii violenţei pe glob. La conferinţa din Kingston vor participa aprox. 1000 de persoane, teologi, clerici şi reprezentanţi ai cultelor din toate regiunile lumii. Tema acesteia va fi: „Slavă lui Dumnezeu, Pace pe pământ” cu activităţi organizate în sub-teme: „Pace în comunitate”, „Pace cu pământul”, „Pace în piaţă”, „Pace între popoare”.
„Dreptatea şi pacea sunt teme centrale în Scriptură, iar pacea întotdeauna începe în inimă” a spus Patriarhul ecumenic. „Totuşi adevărata pace nu rămâne doar în inimă, ci pacea interioară trebuie exprimată în fiecare aspect al vieţii şi lumii noastre”.
Enciclica patriarhală analizează şi existenţa păcatului în lume ca şi cauză a războiului: “Multe dintre eforturile pentru pace sunt zadarnice, deoarece nu avem voinţa de a renunţa la căile de a risipi şi dori tot mai mult. Refuzăm să abandonăm consumerismul risipitor şi naţionalismul mândru. În lucrarea păcii, este fundamental să percepem impactul faptelor noastre asupra altor oameni (în special cei săraci) şi asupra mediului. De aceea nu există pace fără dreptate”.
Amintind că Însuşi Mântuitorul Hristos i-a numit “fericiţi” pe “făcătorii de pace”, Sanctitatea Sa Bartolomeu arată că “facerea de pace este o lucrare de alegere individuală şi instituţională. Este în puterea noastră să creştem durerea din lumea noastră sau să contribuim la vindecarea ei. Încă o dată, e o problemă de alegere”.
Patriarhia de Constantinopol este membru fondator al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) în 1948.
Sursa: http://www.oikoumene.org
Traducere şi adaptare: Pr. Ioan Valentin Istrati