Patriarhul Daniel, îndemnuri practice din Evanghelie: Despre risipa alimentară, protejarea mediului, disciplina mulțimilor

Arhiepiscopia Bucureştilor

Patriarhul Daniel, îndemnuri practice din Evanghelie: Despre risipa alimentară, protejarea mediului, disciplina mulțimilor

    • Parintele Patriarh Daniel binecuvântând mulțimea de credincioși
      Parintele Patriarh Daniel la Mănăstirea Pasărea / Foto: ziarullumina.ro

      Parintele Patriarh Daniel la Mănăstirea Pasărea / Foto: ziarullumina.ro

Patriarhul Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie la Mănăstirea ilfoveană Pasărea și le-a vorbit credincioșilor despre prioritizarea celor spirituale față de cele materiale. 

Făcând referire la textul evanghelic duminical, Preafericirea Sa a subliniat că Mântuitorul le-a predicat mulțimilor, i-a vindecat pe cei bolnavi și abia la final a hrănit mulțimile. Așa se întâmplă și în prezent la Sfânta Liturghie unde credincioșii se împărtășesc pe nemâncate și abia la final se împarte tuturor anafură.

„Mai întâi omul este ființă spirituală, rațională și înzestrată cu voință și simțire. De aceea, trebuie să se hrănească întâi cu înțelesurile duhovnicești din Sfintele Scripturi și din Sfintele Taine ale Bisericii. După aceea, se hrănește și trupul”, a spus Patriarhul Daniel.

Părintele Patriarh a subliniat subtilitatea actului minunat făcut de Mântuitorul Hristos la Înmulțirea pâinilor: „Nimeni nu a văzut grămezi mari de pâine și nici grămezi mari de pește”.

Iisus Hristos a binecuvântat cele cinci pâini și doi pești din traista unui tânăr și prin binecuvântare, din acestea ucenicii au săturat în mod real, nu iluzoriu, peste cinci mii de persoane și au rămas 12 coșuri de fărâmituri.

„Pâinile și peștii s-au înmulțit pe când se distribuiau”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel amintind cuvintele Părintelui Nicolae Steinhardt: „Dăruind, vei dobândi”.

„Mântuitorul Iisus Hristos nu uită că omul are și trup. Mai întâi a hrănit sufletul, prin predicarea Evangheliei vieții veșnice, a vindecat pe bolnavi și apoi a poruncit ucenicilor să hrănească pe cei flămânzi”.

„Evanghelia ne arată că opera spirituală a Bisericii trebuie însoțită de opera socială, filantropică sau caritabilă”, a evidențiat Patriarhul României explicând că din primele veacuri creștinii au dezvoltat filantropia odată cu Liturghia.

Despre risipa alimentară, protejarea mediului, disciplina mulțimilor

Patriarhul Daniel și-a încheiat predica prin evidențierea unor aspecte practice, actuale și utile societății, care se desprind din evenimentul „Înmulțirea pâinilor”.

„Mai învățăm din Evanghelia de astăzi ceva foarte practic: Acolo unde au mâncat cinci mii de bărbați, în afară de femei și copii, cum spune Eavanghelia, au rămas o mulțime de fărâmituri, cum se întâmplă uneori când se fac picnicuri și grătare. Și nu toată lumea adună resturile. Dar Mântuitorul Iisus Hristos i-a învățat pe ucenici să nu facă risipă și ceea ce a rămas s-a adunat în coșuri pentru a se putea folosi”.

„Deci, Mântuitorul ne învață să fim economi, nu risipitori”, a menționat Patriarhul.

„De asemenea, ne mai învață Mântuitorul Iisus Hristos că locul natural, pe iarbă, unde s-a făcut minunea și s-au săturat mulțimile, trebuie lăsat curat. Deci, să nu poluăm iarba verde frumoasă și să nu lăsăm resturi după ce am folosit natura binecuvântată de Dumnezeu”.

„Desigur, ne învață și disciplina în Biserică. Să nu dea buzna oamenii când primesc ceva (…) Vedem în Evabghelia de astăzi că oamenii nu s-au înghesuit, nu s-au călcat în picioare, nu s-au jignit, ci cu bună rânduială au primit darul de la Dumnezeu și ce a rămas a fost adunat ca să fie ajutați și alții și să fie locul curat spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin”.

Patriarhul Daniel a oferit în continuare mai multe daruri obștii monahale de la Pasărea apoi a oficiat slujba de sfințire pentru noua raclă destinată fragmentelor din moaștele a optsprezece sfinți aflate în patrimoniul mănăstirii ilfovene.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: